Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande skador på kyrkan

(Uppdaterad 19.45) Branden startade i en privatbostad nära kyrkan, men via gnistregn i blåsten har taket på kyrkan intill också fattat eld.

- Det finns risk för ytterligare byggnader, säger Mattias Ermanbrix, inre befäl på Nerikes brandkår.

Branden startade på övervåningen i en fastighet nära kyrkan en tidigare arrendebostad som hörde till kyrkan men som numera är privatbostad.

När branden upptäcktes fanns det personer i huset, men de lyckades ta sig ut på egen hand och larma. Släckbil och tankbil från Örebro, hävare från Byrsta och en släckbil från Vintrosa ryckte ut. Branden fick ett snabbt förlopp och förmodligen via gnistregn spred den sig till den närliggande kyrkan. Däremot har man lyckats bära ut inventarier med mera från privatbostadens bottenvåning.

Brandkåren fick släppa bostadshuset för att inrikta arbetet på kyrkan.  Ungefär 20-25 personer var på plats och jobbade med släckningarbetet.

Vid 16-tiden på eftermiddagen hade i princip hela yttertaket och ungefär hälften av innertaket på kyrkan brunnit, men kyrktornet var fortfarande i behåll.

- Vi använder oss av yttre släckning eftersom det är för riskfyllt att gå in. Vi har goda förhoppningar om att kunna begränsa branden och har kontroll på läget.

Taket på kyrkan blev totalförstört men väggar och torn har klarat sig.