Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Omöjligt att dra ner mer”

2,8 miljoner kronor är neddragningsförslaget inom Kanalskolan, Särskolan, förskolorna Jordgubben, Linnean, Tivedsförskola, Lergöken och Dagbarnvårdarna. Ska pengarna sparas så kan det innebära att sju tjänster försvinner.

15 procent av budgeten är neddragningsförslaget som de olika verksamheterna i barn- och utbildningsnämnden har fått. För rektor Jenny Thompsons område är det 2,8 miljoner kronor. Enligt Jenny Thompsons konsekvens-beskrivning innebär det att sju tjänster försvinner.

– Jag har arbetat inom barnomsorgen i Laxå kommun i 20 år. Det har gjorts neddragningar varje år. Det är omöjligt att dra ner mer i verksamheten, säger Jenny Thompson.

Stora grupper och klasser

Precis som rektorskolegorna Greta Särefors och Theo Kritikos skriver Jenny Thompson i sin konsekvensbeskrivning att barngrupperna och klasserna blir för stora om verksamheterna tvingas spara och det försvinner tjänster.

”Lärarnas arbetssituation kommer att bli mycket tung. Idag är vikarieanskaffning ett problem och med färre lärare kommer det inte att finnas någon möjlighet att lösa en del av vikarieproblemen inom arbetslaget”.

Jenny Thompson skriver även att barnen och eleverna inte kommer att uppnå målen, speciallärarna försvinner och att arbetsmiljön för personalen i skolan och barnomsorgen inte blir bra.

– Jag kan inte ta ansvar för en sådan verksamhet. Jag hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och inte beslutar om fler neddragningar, säger Jenny Thompson.

Många barn

När det gäller förslaget om att lägga ner Kanalskolan så anser Jenny Thompson att både Kanalskolan och Saltängsskolan behövs finnas kvar för att alla barn i skola och förskola ska få plats.

– Idag har vi åtta förskoleavdelningar i Laxå tätort. Födelseantalet har inte minskat det senaste åren. Därför behövs både Kanalskolan och Saltängsskolan för att få plats med alla barn och elever inom barnomsorgen och skolan.

Beslut 22 februari

Den 22 februari beslutar politikerna i barn- och utbildningsnämnden om arbetsbudgeten och för de olika verksamheterna. Då kommer det även att diskuteras om nämnden ska ansöka om mer pengar från kommunstyrelsen.