Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omöjligt uppdrag för pedagoger på Finnerödja skola

Annons

På vår skola, fritids och i förskoleklass har vi pedagoger med olika utbildningar. Det vi alla har gemensamt är att vi älskar vårt jobb.

Sista åren har skola och fritids förändrats. Lärarbrist, stora elevgrupper, ökad psykisk ohälsa bland eleverna, fler och högre mål som ska uppnås, och nu senast stora neddragningar.

Det började höstterminen 2019 med att ett antal resurstjänster försvann. Vårterminen 2020 togs klasslärartjänster, speciallärartjänster och resurstjänster bort. De pedagoger som är kvar har en mycket högre arbetsbelastning, och minimalt eller inget särskilt stöd alls.

Vi har protesterat. Vi har pratat med chefer och gjort skrivelser till kommunpolitiker och till facket. Men ingenting hjälper! Det enda svar vi får är: Det finns inga pengar!

Den dåliga ekonomin används som ursäkt för att kunna bryta mot skollagen, läroplanen och barnkonventionen.

När vi ser oss omkring på jobbet ser vi trötta, uppgivna, stressade och ledsna ansikten. Det är ansiktena på varandra vi ser. Egentligen orkar vi inte, men vi kämpar på ändå, för barnens skull. Om vi säger att vi inte orkar med vårt jobb får vi som svar: Då får du väl säga upp dig!

Vi pedagoger förväntas dessutom vara lojala mot vår arbetsgivare och inte berätta om missförhållandena för föräldrar och allmänhet. Men, nu har det blivit dags att berätta för föräldrarna hur läget är. De har rätt att veta. Vi har inte förutsättningar för att ge alla barn trygghet och möjligheter att nå sina mål.

”Pedagoger på Finnerödja skola”

Laxå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel