Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorg om Örebros kulturstatus

 
Kulturkvarteret i Örebro
Visa alla artiklar

Replik

Liberalernas andre vice ordförande i kulturnämnden, Örebro kommun, hyllar med all rätt att kulturen lyfts fram i vårt samhälle ( NA Debatt 30 november) och att Örebro bör satsa på att bli Europas kulturhuvudstad 2029.

Redan 2012, skriver vice ordföranden, gjorde kulturnämnden en utredning i frågan. Mycket finns nu redan på plats, men steget till en ansökan är långt större. Några av slutsatserna från utredningen var att Örebro skulle behöva en 8- års period av beslutsamma förberedelser.

Programmet ska ha en europeisk dimension, skriver denne vidare, och gälla för hela kulturhuvud-stadsåret. Här handlar det inte om vad man har i nuläget utan att beskriva vad man vill bli och vilken ekonomisk insats man är beredd att göra. Som jämförelse så satsade Åbo stad cirka 180 miljoner för samma ändamål. Ett annat bekymmer – ett grundproblem för Örebro kommun – är att det inte finns en egen stark kulturorganisation. Tyvärr inte ens en kulturchef som kunde ta ett samlat grepp över en så stor, närmast gigantisk satsning som denna.

Så långt Liberalernas vice ordförande i kulturnämnden Örebro kommun.

Kulturen skall vara en kuliss för att få folk att glömma att de har det svårt, precis det som är vanligt i vissa länder som av någon anledning har svårigheter med handelsblockader.

Jag har lösningen (ja, vem annars?). Varför inte göra som de styrande politikerna har gjort tidigare (till exempel Kulturkvarteret). Hyvla av pengar från budgeten för vård, skola och omsorg, nu med tjockare skivor. Tittar man på deras budget så ser man att där finns det kulor. Det skulle ekonomiskt lösa den viktiga ansökan att bli Europas kulturhuvudstad. Då skulle Örebro med marginal kunna bräda Greta Thunbergs tron i Europas mediala annalia. Denna företeelse som Aftonbladet krönikör, med förbehållet, ”missförstå mig rätt”, anser vara ett hot mot vår demokrati. Två flugor på ett bräde eller hur det nu heter.

Jag vill här också travestera och misstolka Hans Rosling för att accentuera min idé: ”Aldrig har vård, skola och omsorg haft det så bra som nu.” Här finns att ta av.

Min idé som jag uttolkat från kulturnämnden är att göra som läkemedelsindustrin. Satsa på att lindra symptomen inte att bota orsaken. Kulturen skall vara en kuliss för att få folk att glömma att de har det svårt, precis det som är vanligt i vissa länder som av någon anledning har svårigheter med handelsblockader. Ja, kort sagt: ”Skådespel åt folket lindrar vardagens elände.”

Ja, man hör ju hur osexigt till exempel ”Europas omsorgshuvudstad” låter.

Jag är övertygad om att nämnderna för vård, skola och omsorg är helt med på noterna att göra denna mycket viktiga satsning för medborgarna i Örebro och Europa. Kanske kan de också organisatoriskt hjälpa till då de är vana att slita med små medel. Med stora medel kan underverk ske. Vi vill alla, även om klyschan kan anses lite sliten: ”Sätta Örebro på kartan”. Vad är bättre än att göra det i kulturens namn. Ja, man hör ju hur osexigt till exempel ”Europas omsorgshuvudstad” låter.

För övrigt känner jag stark gemenskap med kulturnämnden i min starka tes att jorden är platt och att den globala uppvärmningen bara är ett påhitt av en sammanslutning av så kallade forskare.

Ja, kulturnämnden skall vi vara rädda om, det är Örebro kommuns kunskapsbas och i svåra tider vår intellektuella och humanistiska reserv. Goda idéer och ”ta tag i anda” kräver goda krafter, en bra budget och allvarligt rynkade pannor.

Avslutningsvis några visdomsord från vår statsorganisatör Axel Oxenstierna (1603): ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.”

Ja, ni på kulturnämnden behöver knappast googla för att förstå denne gigants välformulerade byråkratispråk.

Han förstod att allt togs ur samma kassa.

Gunnar Westlind

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel