Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omsorgen ska granskas

Bättre dokumentation av varje vårdtimme och vårdens innehåll ska lägga grunden för en ny organisation inom omsorgsnämndens verksamhet. Före det vill ordföranden Barbro Stein (S) inte diskutera nedläggningar.

Annons

– Det går inte att ta bort något utan att veta vad vi har och vad besparingarna innebär.

Barbro Stein är tydlig och vill inte ha några förhastade beslut om varken Gillersgården eller Sörgården. Först vill hon bringa reda i behovet bland omsorgstagarna och vilka resurser detta kräver.

– I dag kallas i stort sett allt särskilt boende, säbo-platser, där biståndsbeslut krävs. Vi ska omvandla vissa till trygghetsboende utan biståndsbedömning, ett slags seniorboende.

Äldreboenden kan komma att få en helt annan bemanning genom förändringen. Även hyressättningen på bostäderna kommer att förändras.

– På Björkhaga betalar kommunen 3,5 miljoner kronor i hyra årligen för biytor, som korridorer och andra allmänna utrymmen. Blir det trygghetsboenden måste kontrakten omförhandlas. Den diskussionen ska vi ha med Hällefors Bostads AB.

Hyrorna kan öka för de boende, men Stein betonar att bostadsbidragen också blir högre.

Säbo-platser ska finnas för olika behov. Hur många vet inte Stein i dag.

– I dag mäts inte vårdtyngd eller tidsinsats fullt ut. Vi vet bara antalet servicemottagare.

En noggrann dokumentation där personalens insatser i tid och vårdtyngd mäts ska genomföras och ligga till grund för omsorgens framtida organisation. Ett arbete som kommer att ta tid.

Beslutet om en ny organisation tror Stein fattas tas först i november. Innan dess kommer inga stora besparingsåtgärder att göras.

– Vi får spara det som går. Först måste vi ha riktlinjer och mätningar klara.