Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omställning bygger på lokalt engagemang

Dialogmöten med medverkan av initiativtagaren Anders Persson är en stor del av årets framtidsvecka i länet. På tisdagen hölls dialogmöte i Nora.

Tanken med framtidsveckan är att manifestera det goda som görs för att motverka det globala klimathotet, och att så frön för att det ska hända ännu mer.

– Klimathotet är inte en miljöfråga, utan basen för hela vår existens. Det kräver helhetsperspektiv, säger Anders Persson.

2009 initierade han den första framtidsveckan i Söderhamn. Sedan dess har det hållits ett 50-tal framtidsveckor i landet, varav fyra i Örebro län.

– På de tre år som gått sedan vår första har det hänt massor bara i Nora, säger Kajsa Grebäck.

– Vi har en aktiv omställningsgrupp, vi har startat en lokal krets inom Naturskyddsföreningen med bland annat en naturskola, vi har jobbat för att kommunen ska få den miljöplan som är på gång och vi har haft odlingsprojekt på kyrkvallen och bryggeriområdet.

Niklas Högberg som samordnar framtidsveckan i länet poängterar vikten av detta lokala engagemang.

– Lösningarna finns här, vi behöver inte vänta på att de stora ledarna ska enas.