Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1500 kr mer i månaden

Annons
Här syns avdraget. I deklarationen kan alla som arbetar läsa hur mycket man fått behålla via jobbskatteavdraget, skriver Elisabet Svantesson och Oskar Öholm. Bild: Anders Wiklund/SCANPIX

På onsdag är det sista dagen att deklarera. När deklarationsblanketterna landade i hushållens brevlådor för några veckor sedan kunde alla som arbetat läsa hur mycket pengar man har fått behålla tack vare Alliansens jobbskatteavdrag. Det är nämligen införandet av fyra jobbskatteavdrag som gjort att den som arbetar har betydligt mer pengar kvar efter skatt än vad som skulle ha varit fallet med en annan regering.

Att vi sänkt skatten i flera steg sedan 2007 har två huvudsakliga skäl. För det första är det en rättvisefråga eftersom det är viktigt att den som jobbar ska kunna leva på sin lön. Jobbskatteavdraget har inneburit mest för låg- och medelinkomsttagare som i dag har en hel månadslön extra om året, en trettonde. Ett vårdbiträde som tjänar 21 800 kronor i månaden och har fått en skatteminskning med cirka 1 500 kronor i månaden och en sjuksköterska på samma arbetsplats får behålla 1 850 kronor mer i månaden. Det är pengar som kan göra stor skillnad i vardagen. Att få behålla mer av sin lön ger ökade möjligheter att styra över sitt liv och sin vardag. Det är verklig rättvisa.

För det andra är jobbskatteavdraget en viktig del av den arbetslinje som gjort att vi klarat den ekonomiska krisen bättre än många andra länder. Att det blivit mer lönsamt att arbeta har ökat arbetsutbud och sysselsättning i ekonomin. Sedan 2006, när regeringen tillträdde, har utanförskapet minskat och 200 000 fler människor befinner sig i sysselsättning. Detta har inte skett med automatik. Tvärtom har arbetslinjen, tillsammans med reformer som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden som halverad arbetsgivaravgift för unga, en sänkt restaurangmoms och införandet av rut- och rot-avdrag, gjort att jobben blivit fler.

Socialdemokraten Magdalena Anderssons budskap är trots detta att regeringen misslyckats med jobbpolitiken. Hennes uttalande går helt på tvärs med internationella bedömare. Dessutom går hennes politiska förslag på tvärs med arbetslinjen. Socialdemokraterna vill göra det betydligt dyrare för arbetsgivare att ha unga anställda samtidigt som de vill höja restaurangmomsen och försämra och begränsa rut- och rot. Socialdemokraternas konkreta politik står i skarp konstrast till det som man nu vill ge sken av.

Dessutom är Socialdemokraternas inställning till jobbskatteavdraget oerhört njugg. Vi har under många debatter mött hårt motstånd från Socialdemokrater som inte vill att löntagare ska få behålla mer av sin intjänade lön. De har dessutom, vid varje omröstning, sagt nej till jobbskatteavdrag för den som arbetar. De har därmed sagt nej till rättvisa och en stark arbetslinje. Vår fråga till Socialdemokraterna är varför de i riksdagens omröstningar inte röstat för att en ensamstående hårt arbetande förälder skulle få behålla mer av sin lön och kunna leva på sin lön. Men vi undrar också hur de tror att jobben ska bli fler om man straffbeskattar unga som försöker komma in på arbetsmarknaden.

Deklarationsbrevet ger tydliga besked från Alliansen. Vi har stärkt arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta. Vi har – mitt i en djup kris – fört en politik som minskat utanförskapet. Och den svenska ekonomin är nu bland de starkaste i EU. Vi kommer att fortsätta en sådan utveckling.

Oskar Öholm

Riksdagsledamot (M)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons