Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2015 – blir det året då kvinnodominerade yrken blir jämställda?

Annons
Underbetalda. Åsa Mörner uppmanar till kamp för att lyfta löner och andra villkor i kvinnodominerade yrken.Arkivfoto: Ingvar Karmhed / TT

Sveriges kommuner och landsting behöver anställa 38 000 sjuksköterskor fram till år 2022. Vårt västra grannland har under de senaste knappa 15 åren lockat nästan 20 000 sjuksköterskor att skaffa en legitimation i deras land. Hur ska vi bära oss åt för att lösa situationen här hemma?

Jag har valt att beskriva sjukvårdskrisen i imperfekt, förfluten tid. Inte för att sjukvården, som i ett trollstavssvep, försetts med nya resurser, höjd patientsäkerhet och ett drägligt arbetsklimat, utan för att det i och med det nya året öppnar upp för möjligheter till en förändrad sjukvård.

En vård där personal och patient värderas, det vill säga att personalen får arbeta utifrån beprövad vetenskap, med utrymme för reflektion, yrkesutveckling samt ostörda raster. Och patienten får den vård som vi som nation faktiskt ska kunna erbjuda år 2015 – utan långa vårdköer och bristande patientsäkerhet.

Utbildas det för få? Kanske. Men troligen inte. Det stora problemet ligger inte där. Som arbetsgivare behöver man vara attraktiv och erbjuda löneutveckling och karriärmöjligheter.

Sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor har eftersökt det under många år.

Utbilda en miljon nya; men om det inte finns en arbetsplats som kan erbjuda det som eftersöks, så kommer det inte att hjälpa.

Faktum är att Sverige aldrig har haft så många utbildade sjuksköterskor som i dag till exempel.

Det handlar inte om orimliga krav; det ska löna sig att vara universitetsutbildad, att arbeta under dygnets alla timmar och att besitta kunskap om hur din och min hälsa och välbefinnande kan förbättras och bevaras.

Vi lägger våra beslut i våra politikers händer. Men det är vi som förser våra politiker med handlingskraft.

Tillsammans måste vi arbeta för att lyfta synen på sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor – vi kliver framåt i jämställdheten, inte bakåt.

Känns det provocerande att kvinnodominerade yrken faktiskt ställer krav och inte bara är nöjda med att vårda i det tysta?

Då behöver du vakna upp och inse att det är 2015 nu.

Vårdförbundet är ett fack- och yrkesförbund med 113 000 medlemmar som tillsammans arbetar för att 2015 ta steget in i framtiden och förse våra yrkesgrupper med villkor som speglar nutiden.

Kvinnodominerade vårdyrken är inte värda sämre löner och förmåner än tekniska yrken!

Åsa MörnerLegitimerad barnmorska och sjuksköterska

Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons