Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 6,8 miljarder går till vuxenutbildning

Annons

Beime/Bergman skriver om behovet av vidareutbildning. Inte minst för de många i dag vuxna som faktiskt saknar en gymnasieutbildning. En direkt följd av åratal av misskött (s)kolpolitik.

Vuxenutbildningen är en central del av utbildningssystemet men kommer alltid att variera med arbetsmarknadsläget. Just därför satsade också regeringen massivt när finanskrisen var som värst och har efter den värsta nedgången minskat anslaget. Men regeringen satsar även i år drygt 6,8 miljarder på vuxenutbildningen, vilket är över en miljard mer än vad S satsade i sin sista budget när de hade regeringsmakten 2006.

Lägg härtill insatser för studiestöd, folkhögskolor, ett bredare gymnasium och vårt studiestödssystem så är möjligheterna goda att kunna skaffa sig en utbildning i vårt land. Detta är viktigt, både för samhället och för individerna som tar del av den. Att även under sitt yrkesliv kunna skaffa sig en ny yrkesutbildning, bli behörig att läsa på högskolan eller att studera för sin egen personliga och yrkesmässiga utveckling är viktigt.

Regeringen har också uppvärderat och utvecklat yrkesutbildningarna genom till exempel bildandet av yrkeshögskolan, satsningar på yrkesvux och vuxlärlingar. Vi fokuserar på olika former av yrkesutbildningar, dels för att de är samhällsekonomiskt mycket lönsamma och dels för att de har (stor) betydelse för människor som har behov av att utveckla och stärka sina möjligheter på arbetsmarknaden.

S har nu i riksdagen gått ihop med SD och V för att tillkännage som sin mening att vi ska ”erbjuda en flexibel och lättillgänglig vuxenutbildning där alla som har behov av det kan delta.”

Detta kan sägas i opposition, när antalet sedelpressar sätter den yttersta gränsen. Ni erbjöd aldrig detta när ni själva hade förtroendet att leda Sverige. Vi erbjuder hög ambition och ökad flexibilitet.

Det har skett ett antal reformer av vuxenutbildningen på senare år. Detta har förändrat vuxenutbildningens upplägg och därmed fördelning av resurser över statsbudgeten. Eftergymnasiala utbildningar som inte utgör högskoleutbildningar har samlats inom yrkeshögskolan. Påbyggnadsutbildningar anordnas inte längre inom kommunal vuxenutbildning.

Ett generellt statsbidrag lades 2007 in i det kommunala utjämningsbidraget som ersatte det riktade stödet för utbildning av vuxna. Vi menar att det riktade statsbidraget till kommunerna för utbildning av vuxna var alltför styrande när det gällde omfattning och innehåll. Vi tror på att Örebro – även med en S-ledning – borde vara mogen uppgiften.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons