Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75 procent av Örebro läns export går till EU-länderna

Annons
I Örebro län går hela 75 procent av exporten till EU, vilket placerar Örebro på tredje plats bland de svenska länen, skriver Marit Paulsen.

Ända sedan vikingatiden har Sverige vunnit på att handla med andra länder, något som alla gravar och fornfynd i Örebro län påminner om. I hundratals år har Sverige berikats av att kunnigt yrkesfolk, som vallonerna i Bergslagen, kommit hit för att vidareutveckla vår industri och vårt näringsliv. Exporten av svensk malm och skog har sedan urminnes tider varit basen för vår svenska ekonomi. Där har inget ändrats. Sverige behöver fortfarande Europa – och Europa behöver faktiskt Sverige.

Faktum är att hälften av vår svenska ekonomi i dag bygger på export, och mer än hälften av denna export går till EU:s inre marknad som i dag är Sveriges hemmamarknad. I Örebro län går hela 75 procent av exporten till EU, vilket placerar Örebro på tredje plats bland de svenska länen. Såväl företagen som statskassan tjänar också på den fria rörligheten inom EU.

Så om vi vill ha den där extra specialläraren i skolan och fler och bättre avlönade undersköterskor inom en värdig äldreomsorg över hela landet, så måste EU:s inre marknad fungera.

Sverige har mycket att erbjuda, och om den svenska exporten kan öka får vi fler jobb och högre inkomster till stat och kommun. Vi måste därför förstärka den inre marknaden, inte försämra den. Vi måste försvara den fria rörligheten, inte falla till föga för främlingsrädsla.

Att vara för Europa är att vara för Sverige. Men detta innebär givetvis inte att Bryssel ska bestämma allt. Tvärtom måste det finnas en tydlig ansvarsfördelning mellan kommuner, landsting, länder och EU. Till det som Sverige absolut ska bestämma själv om hör, enligt min uppfattning, social- och välfärdsfrågorna, eftersom dessa är så tätt förknippade med vårt svenska skattesystem. Ändå höjs nu alltfler röster från vänsterkanten om krav på bland annat europeiska minimilöner och en europeisk a-kassa. Där föredrar jag dock att försvara den svenska modellen.

Det finns fortfarande mycket att förbättra inom EU. Vi måste till exempel vidareutveckla marknaden för tjänster, särskilt den digitala marknaden som kan skapa oändliga möjligheter för e-handel över gränserna, och fortsätta minska regelbördan för små och medelstora företag. Det finns också mycket att uträtta vad gäller insynen och demokratin inom EU:s institutioner.

Öppenheten är Sveriges enskilt största bidrag till det europeiska samarbetet. Tack vare kampanjen ”Open up Europe” för snart 15 år sedan, med dåvarande EU-parlamentarikern Cecilia Malmström i spetsen, läggs Europaparlamentets handlingar numera regelbundet upp på internet. Själv har jag i flera EU-lagar lyckats peta in små öppenhetsparagrafer av stor betydelse för samhället i stort. Ett exempel är EU:s lagstiftning om livsmedelssäkerhet som präglas av grundsynen på öppenheten som den bästa formen av livsmedelskontroll.

Europaparlamentet är öppnare än den svenska riksdagen. Våra utskottsmöten är offentliga, och sedan en tid tillbaka genomförs omröstningar med namnupprop i utskotten på samma sätt som sedan länge sker i plenisalen.

För mig är det en självklarhet att de lagar som stiftas, och som berör 508 miljoner invånare, ska beslutas inför öppna dörrar.

Tyvärr återfinns inte denna öppenhet inom arbetet i EU:s ministerråd. Där råder fortfarande den medeltida diplomatins spelregler – med hemlighetsmakeri och smussel som följd (något att betänka för den som vurmar för det mellanstatliga samarbetet). Det är hög tid att öppna dörrarna till ministrarnas möten!

Sverige har bidragit till ett öppnare EU, och det måste vi fortsätta med. Öppenhet och insyn är grunden för en fungerande demokrati. Men det enda som demokratin verkligen lovar oss är att vi aldrig får exakt som vi vill. Det handlar om att finna den där kompromissen som ingen älskar men alla kan uthärda.

EU måste utvecklas, stärkas och förbättras och det arbetet måste göras inifrån. Engagerade politiker som vet vad de talar om och som möter andra med respekt, det är vad Sverige behöver. Det är kanske är något som man lär sig med åren.

Marit Paulsen kommer till Södertälje.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons