Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All energiproduktion i Sverige ska vara hållbar

Investeringarna inom energiområdet har under Centerpartiets åtta år i regering ständigt slagit nya rekord, bara i år beräknas de hamna på 40 miljarder. Mycket av dessa investeringar görs i förnyelsebar energi.

Annons
solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen i Stockholm. Centerpartiet vill främja produktionen av solcellsel oavsett om det rör privatpersoner, företag eller offentlig verksamhet.Arkivfoto: Fredrik Sandberg / TT

Centerpartiet har jobbat hårt för att utveckla och förbättra förutsättningarna för utbyggnad av förnyelsebara energikällor. Sedan 2006 har elen från biobränslen ökat med femtio procent, vindkraftselen har tiofaldigats och i dag kommer mer än hälften av den energi som används i Sverige från förnyelsebara källor. Det innebär att de mål som skulle nås först 2020 redan är uppnådda. Då höjer vi ribban och utvecklar den förnyelsebara energin ytterligare och skapar utrymme för ett ännu mer hållbart samhälle.

Sverige har kommit långt i omställningen till ett mer hållbart energisystem. Investeringarna i förnyelsebar energi har lett till att vi har minskat vårt beroende av storskalig kärnkraft och vi har nu ett betydande överskott av el med låg klimatpåverkan som kan exporteras till kontinenten. Därmed bidrar Sverige även till att fasa ut fossil energi som är baserad på gas och olja.

Centerpartiet har även främjat produktionen av solcellsel. 2009 införde regeringen ett stöd till alla som vill installera solceller, oavsett om det rör sig om privatpersoner, företag eller offentlig verksamhet. Ett program som nu har förlängts till 2016 och regeringen har avsatt ytterligare 210 miljoner till solcellsstöd. Centerpartiet förslår även en skattereduktion för mikroproducenter av el. Ett förslag som innebär att den som tillverkar sin småskaliga el genom till exempel solceller ska kunna göra avdrag för energiskatt och moms på den el man själv konsumerar. Därtill kan man sälja sitt eventuella överskott ut på elnätet.

Centerpartiet har också sett till att Sverige satsar på biogasproduktion. Vi vill att hela landet ska bidra till att höja produktionen av biogas. I dag produceras drygt hälften i storstadsregionerna och det ska förändras. Sveriges jord- och skogsbrukare är nyckelpersoner i den gröna omställningen, inte bara när det gäller bioenergi utan också vad gäller produktion av biogas. Därför satsar vi tillsammans med regeringen sammanlagt 360 miljoner kronor för att stödja investeringar i biogasanläggningar i hela landet.

Vi i Centerpartiet är stolta över denna utveckling, men vi är inte nöjda. Vår målsättning är att all energiproduktion i Sverige ska vara hållbar. Därför vill Centerpartiet:

Centerpartiet har under sin tid i regeringen tagit ansvar för utvecklingen och utbyggnaden av förnyelsebar energi. Centerpartiet har bevisat att vår politik gynnar miljön, men också näringslivsklimatet och jobbskapandet. Det är närodlad politik i praktiken.

Helena Vilhelmsson Riksdagskandidat (C) om energipolitik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons