Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla behövs för att utveckla studentstaden Örebro

Annons

Vi örebroare har mycket att vara stolta över. Svenska kammarorkestern, ett rikt idrottsliv, en vacker och levande stadskärna, naturområden i världsklass, toppmoderna konferensmöjligheter och ett prisbelönt förenings- och friluftsliv är exempel på allt som vår stad erbjuder.

I staden finns också ett universitet som har gjort en fantastisk resa – från en så kallad regional högskola till ett stort och dynamiskt universitet som satsar på professionsutbildningar av hög kvalitet. På Örebro universitet utbildas nu tusentals lärare, jurister, ekonomer och psykologer, för att nämna ett par exempel.

Örebro kommun och Örebro universitet kan alltså göra väldigt mycket – men om Örebro ska fortsätta utvecklas som en modern universitetsstad behöver vi alla örebroares engagemang. Universitetets 17 000 studenter kräver att vi alla tänker till. Hur ser busstrafiken ut? Är den fullt anpassad för tusentals studenter som vill röra sig i staden – även sent på kvällen?

Handlarna i stan; har ni schyssta studentrabatter och erbjudanden som studenterna ser? Och krögarna som driver stadens nöjesliv, tar priserna hänsyn till studenternas plånböcker?

Örebro universitets profilering mot professionsutbildningar innebär också att studenter kommer att göra större avtryck i Örebros arbetsliv. Studenter är redan, och kommer i ännu större utsträckning, att synas och märkas på vårdcentraler, i skolor och på företag inom olika branscher. Ska det bli riktigt bra behöver alla ta ansvar för, uppmuntra och uppmärksamma denna utveckling. Det kan bli stressigt, men ger vinster för dig, din arbetsplats, studenterna och Örebro som universitetsstad. Alla vinner på att Örebro utvecklas.

Snart kommer ett par tusen nya studenter att anlända till Örebro. Det är en stor grupp med olika villkor och förutsättningar. Många är unga och har precis flyttat hemifrån, en del är äldre och har bildat egen familj. Men känslan av att vara ny student i en ny stad är något som nästan alla studenter kommer ha gemensamt.

Ni som läser dessa rader – tänk till en stund! Vad kan just du bidra med för att göra Örebro till en ännu bättre studentstad?

Vi kan alla vara med och arbeta för att göra Örebro till en ännu mer välkomnande, öppen och lärorik stad.

Calle BergströmStudenlivskoordinator

Örebro kommun och Örebro universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons