Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bör ha samma rätt till vård

Annons
Papperslös eller gömd. Alla som behöver vård i Sverige ska ha rätt till det, även de papperslösa, skriver Lennart Bondeson. Arkivbild: Mattias Holgersson/Länstidningen

Anders Östlund (SD) visar i sitt inlägg som svar på min debattartikel att ”papperslösa har rätt till vård” att han företräder en människosyn som inte ger alla människor lika rättigheter. Sverigedemokraternas politik ställer människor och grupper emot varandra och varnar för utlänningshotet.

Att tala om allas rätt till likvärdig vård som inte begränsas till medborgarskap utan till människovärdet blir mycket provocerande för Östlund som tycker det är besvärande att ”jag kommer dragande med mänskliga rättigheter och humanitet åt illegala immigranter”.

Om en medmänniska som Östlund kallar ”utlänning” och som är papperslös behöver behandling för en svår sjukdom ska då nekas detta enligt SD:s människosyn. Detta står i skarp konflikt med den tvåtusenåriga människosyn och etik som förvaltats inom den kristna traditionen och även avspeglas inom humanismen. En etik som påverkat demokratiutveckling och samhälle under tvåtusen år och som gett skydd och stöd till utsatta människor. I dag handlar det bland annat om alla tusentals papperslösa i vårt land.

Anders Östlund och SD borde studera internationella mänskliga rättighetsföredrag i stället för att citera nuvarande svensk lagstiftning för att söka stöd för sin inhumana och omänskliga politik.

Rätten till hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet som inkluderar både fysisk och mental hälsa utan diskriminering. Den rättigheten ingår i flera bindande internationella mänskliga rättighetsfördrag, såsom Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR), Konventionen om eliminering av diskriminering mot kvinnor (CEDAW) och Barnkonventionen (CRC), vilka alla har ratificerats av Sverige.

FN har kritiserat Sverige hårt för att vi stänger ute papperslösa från svensk sjukvård, därför är det angeläget att ändra nuvarande lagstiftning. Det är glädjande att flera landsting nu går före riksdagen genom att fatta lokala beslut som ger papperslösa samma rätt till subventionerad vård som alla andra i Sverige.

Jag hoppas att vi snart har en ny lagstiftning som ger alla samma rätt till vård i Sverige.

Det är bra att Östlund är tydlig med SD omänskliga politik så att så många som möjligt kan ta avstånd från den.

Jag och kristdemokraterna vill företräda en människosyn som ger alla lika värde.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons