Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla elever har rätt till sin egen skolavslutning

Annons

Lennart Bondeson (KD) med flera har i NA framfört åsikten att skolavslutningar som helt eller delvis är utformade som en kristen ceremoni är traditionella, trevliga och uppskattade av majoriteten.

De anser därför att Skolverkets riktlinjer, att inslag i form av kristna ceremonier inte får förekomma, är fel.

Problemet med den inställningen är tyvärr att vissa elever inte kan eller får delta på sin egen skolavslutning.

Bland Humanisternas medlemmar finns personer som flytt från religiöst förtryck i andra länder och personer som utsatts för övergrepp av kristna samfund.

Att dessa föräldrar eller elever mot sin vilja ska tvingas ta emot en icke efterfrågad välsignelse när de ska njuta av att ett skolår är slut och sommaren står för dörren är inte värdigt en kommunal verksamhet.

Att som alternativ ges möjlighet att få ledigt från skolavslutningen är diskriminerande och upplevs av många som ett hån. Inte en enda elev bör förvägras sin egen skolavslutning på grund av att kommunen, en rektor eller präst tycker att kristna ceremonier är trevliga inslag.

Humanisterna vill inte förvägra någon elev att delta på en trevlig avslutning. Humanisterna vill värna om ALLA elevers rätt att delta på sin egen skolavslutning.

För de som inte tycker om traditionen med en kristen ceremoni vid skolårets slut, föreslår jag att Svenska kyrkan anordnar en ceremoni före eller efter skolans religiöst neutrala avslutning.

Fredrik IdevallHumanisterna Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons