Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Alla måste få bestämma över sin egen kropp

Annons

Vi står eniga i kravet på att tvångssteriliseringar ska avskaffas, frågan är bara när det sker?

Tvångssteriliseringar av personer som vill byta juridiskt kön måste stoppas eftersom de bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter som rätten att vara skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp samt rätten till respekt för privat- och familjeliv.

Enligt den nuvarande lagen om fastställelse av könstillhörighet måste transpersoner vara sterila, ogifta, svenska medborgare och vuxna för att få byta juridiskt kön. Att tvinga personer att sterilisera sig, och om de är gifta, skilja sig, för att få tillgång till något som endast berör dem bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter som rätten att vara skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp samt rätten till respekt för privat- och familjeliv. Alla människor måste ha rätten att bestämma över sina kroppar och rätten att skaffa barn om och när de vill, samt leva i vilka relationer de önskar, något vissa för närvarande förvägras.

Varje dag som går utan att lagen förändras är en dag då människors liv försvåras i onödan. I dagsläget står transpersoner som upplever sig ha blivit tilldelade fel juridiskt kön inför två dåliga alternativ. Det ena alternativet innebär förvisso att de får nytt juridiskt kön och livslång tillgång till könshormoner. Samtidigt får de dock sin kroppsliga integritet kränkt och fråntas möjligheten att skaffa barn. Det andra alternativet innebär att de vägrar genomgå sterilisering eller något av de andra kriterierna, bibehåller möjligheten att skaffa barn, men får då inte byta juridiskt kön.

Flera andra länder i Europa, däribland Storbritannien, Spanien och Italien har insett att transpersoner precis som cis-personer (som definierar sig utifrån sitt biologiska kön) måste omfattas av de mänskliga rättigheterna. Det är glädjande att KD nu tar ställning i frågan och motsätter sig denna tvångssterilisering, men vi kommer inte att sluta kämpa förrän lagen ändras. Den 31 januari höll vi, de politiska och ideella organisationerna i Örebro, en demonstration mot tvångssteriliseringar och nu sätter vi återigen ner foten och visar att vi är eniga i kravet på att tvångssteriliseringar ska avskaffas.

Pell Uno LarssonOrdförande RFSL Örebro

Linda HöglinVerksamhetsansvarig Örebro Rättighetscenter

Charlotte Edberger JangdinCenterpartiet Örebro

Jonatan ZuawOrdförande SSU Örebro

Markus AllardDistriktsordförande

Ung Vänster Örebro Län

Marcus JohanssonGrön ungdom Örebro

Niels GroenewegenDistriktsstyrelsen MUF Örebro län

Emil RissveOrdförande, RFSU Örebro

Thomas EsbjörnssonKommunalråd Socialdemokraterna, Örebro

Michael HorvathMiljöpartiet de gröna Örebro

Ida EklundÖrebros Socialdemokratiska studentklubb

Rosita StotzkyVice ordförande RFSL Ungdom Örebro

Amanda SvalinBella studentförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons