Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen och MP har visat att de kan styra tillsammans

Valet till Örebro kommunfullmäktige gav egentligen bara ett tydligt besked till politikerna: Lena Baastad och Socialdemokraternas styre blev underkänt.

Annons

Socialdemokraternas ras, till det lägsta resultatet någonsin, är en följd av att man sparat på skolan och äldreomsorgen medan man satsat på kommunala bolag.

För de andra partierna är det oklarare. Folkpartiet gör ett dåligt val. Moderaterna håller ställningarna förvånansvärt väl. Än starkare val gör såväl Kristdemokraterna som Centerpartiet. Många av oss hade väntat oss att de borgerliga örebroarna skulle straffa det blocköverskridande samarbetet. Men så blev inte fallet.

Skälet till det är sannolikt dubbelt. Dels har det saknats en tydlig alternativ borgerlig opposition. Örebroarna har helt enkelt inte sett något bättre alternativ än de partier man redan förut röstat på. Denna svaghet har skapats av såväl Folkpartiet som Moderaterna.

För det andra har främst Centerpartiet kunnat rida på en politik som haft sitt ursprung i Alliansregeringens reformer. Valfrihetspolitiken i Örebro är grundad i de liberala förändringar som Alliansen genomfört. Därigenom har även örebroarna kunnat få uppleva en ökad valfrihet, trots att Socialdemokraterna är motståndare till denna egenmakt.

Efter valet är den parlamentariska situationen förändrad, tack vare Socialdemokraternas katastrofval. S-KD-C har tappat sin majoritet. Frågan är hur Örebro ska kunna regeras.

Lena Baastad har redan självsvåldigt gått ut och meddelat att hon avser fortsätta regera. Frågan är bara med vem. Det är uppenbart att Baastad såväl trevar mot Vänsterpartiet som mot Folkpartiet för att klamra sig fast vid makten. Alternativet med en rödgrön regering verkar ha stängts rejält med Socialdemokraternas hotpropaganda, direkt riktad mot Miljöpartiet.

I det läge som uppkommit bör Allianspartierna fundera över sin situation. En S-ledd kommunledning kommer trots sin försvagade position ges ökade möjligheter att tvinga på sina samarbetspartier socialistiska lösningar.

I och med Alliansregeringens avgång saknar C, KD och FP möjlighet att luta sig mot en progressiv borgerlig regering och dess förslag. I stället riskerar man att tvingas administrera minskad valfrihet och ökad politikermakt.

Det återstående alternativet är en minoritetsregering som utestänger Sverigedemokraterna från vågmästarrollen. En bred regering med Allianspartierna och MP har visat sig klara av att styra Örebro tidigare. Med 32 mandat är man bara ett mandat från egen majoritet. För att fälla en sådan regering måste Socialdemokraterna söka aktivt stöd från SD.

Efter omvalet 2011 erbjöd Koalition Örebro i ett liknande läge Socialdemokraterna att regera i minoritet med Vänsterpartiet. Koalitionen garanterade att såväl valen till nämnder, till ordförandeposter och för budgethandlingen skulle utfalla som om en S-V-koalition haft egen majoritet. Denna möjlighet avböjde Lena Baastad bestämt.

Nu återstår att se om hon själv kan acceptera sin valförlust och ge möjligheter till en kommunledning utan det parti som örebroarna pekat ut som ansvarigt för den dåliga situationen för Örebros skolor, äldreboenden och näringslivspolitik. Örebroarnas betyg på Socialdemokraterna är ”Underkänt”. Det måste få följdverkningar för regeringsbildandet.

Fd kommunalråd (FP)

Örebro

Staffan Werme

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons