Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allianspartierna är vilsna

Annons
Otydlig allians. Alliansens partier saknar nischer och det ger framgång åt De rödgröna, skriver Robin Nilsen. Bild: Pavel Koubek

Jag är en nybliven 17-åring som läser första året på Samhällsvetenskapliga programmet på Karolinska skolan här i Örebro. Jag är väldigt intresserad av politik och har ambitionen att börja aktivt blogga om politik på min hemsida, robinnilsen.se

Med Stefan Löfven så är oppositionen tillbaka, men det beror inte på deras politik utan på grund av Alliansens svagheter. Att Alliansen kommer få en tuff match nästa val är ett faktum, och det finns mycket som pekar mot en valförlust för deras del.

Först och främst har vi Moderaterna, ett parti som inte tycks kunna leda en minoritetsregering och vars kärnfråga om jobben inte tycks fungera med en ökande långtidsarbetslöshet. I stället för att komma med konkreta lösningar på samhällsproblem i dag, så hänvisar man till arbetsgrupper som ska avslöja deras politik först om två år.

Sedan har vi Folkpartiet, som ligger stabilt på sex¿sju procent men inte lyckas utöka sin väljarbas. Dessutom går man tvärtemot folkopinionen och verkar, vad som än händer, stå upp för EU av rena ideologiska skäl.

Och så har vi Centerpartiet, ett fem¿sex procentsparti som ingen riktig vet vad de vill. Att vara ett borgerligt miljöparti går tydligen inte hem och partiet ses mest som ett icke-trovärdigt wannabe-Miljöparti.

Slutligen har vi det mest vilsna partiet i hela riksdagen, KD. Visserligen är Mats Odell och de socialkonservativa krafterna i partiet marginaliserade nu, men partiet känns innehållslöst. Mest är man ett enfrågeparti som kretsar runt det könssegregerade vårdnadsbidraget. Särskilt tydligt är det i Örebro, där viljan att ha kvar det är så stark att man allierar sig med S. Opinionsmätning efter opinionsmätning hamnar partiet under fyra procentspärren. Det kan komma att fälla hela Alliansen. Redan nu har det varit ganska så tydligt att Fredrik Reinfeldt har försökt att flörta lite med Miljöpartiet. Problemet är bara att deras språkrör har tydliggjort att Miljöpartiet väljer vänster sida om planhalvan.

Varför riskerar då KD att åka ut ur riksdagen? Varför är endast FP + C ungefär lika stora som ett starkt miljöparti?

Jag tror det mycket har att göra med att allianspartierna saknar nischer. Kollar man på oppositionen så vet alla vad S, MP, V och SD står för, men vem vet egentligen vad C vill? Vad KD vill? Vad har FP utom kärnkraft och skola? Vad vill M mer än att ge medelklassen en femhundralapp mer i lön varje månad?

Dessutom så motverkar Alliansen sig själv och sina egna partier. Alliansen brukade fungera lite som en markering som berättade för väljarna att det nu finns en riktig opposition som S måste kämpa emot. Politiken förändras dock snabbt och i dag så håller Alliansen på att bli eller kanske redan är ett hinder för de mindre partierna. De mindre partierna får för lite utrymme att synas och påverka Alliansens politik. Till exempel så kan man se det när Reinfeldt sätter krokben på C och FP:s förslag om sänkta ingångslöner för ungdomar.

När Socialdemokraterna låg omkring 25 procent så var det inte för att Alliansen var bättre. Det var för att man hade haft ett misslyckat partiledarbyte kopplat med ett ständigt jagande mediedrev. I dag får inte De rödgröna partierna egen majoritet i opinionsmätningar för att de kommer med bra politik, utan för att de styrande allianspartierna inte lyckas göra det. Om Alliansen vill sitta en tredje mandatperiod, så är det hög tid för dem att inse det.

Robin NilsenÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons