Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda på USÖ jagar parkeringsplatser varje arbetspass

Bygget av nya läkarhuset har försvårat för personalen

Annons

Då försök till att få svar på våra frågor om den kaosartade parkeringssituation som råder vid USÖ inte besvaras på ett korrekt sätt, finner jag ingen annan väg än att gå via media. Vid försök att nå ansvariga via mejl fås inget svar och via telefon har svaren bland annat varit att:

* vi ska byta jobb om vi inte är nöjda med parkeringen.

* vi ska parkera vid Svampen och ha cykeln bakpå och cykla sista biten.

* vederbörande även lagt på luren, det har undertecknad råkat ut för.

Dessa svar och detta beteende kan inte ses som acceptabla av en ansvarig inom Örebro läns landsting!

Min och många kollegors fråga till USÖ är nu hur ska vi kunna inställa oss på våra arbetsplatser när det inte finns parkeringsplatser? Landstinget tycker att vi som jobbar på USÖ ska åka kollektivt eller cykla. Nu är det ju så att alla inte har denna möjlighet.

I och med nya busslinjerna blir denna möjlighet ännu sämre! Vi köper parkeringskort för att kunna parkera under våra arbetspass. Problemet är bara att det finns inte parkeringar så det räcker, varken till oss som jobbar på USÖ eller besökare/anhöriga.

Det finns lediga parkeringar mellan klockan 17.00-07.30 då personalstyrkan och anhöriga/besökare på sjukhuset är mindre. Övrig tid och speciellt vid skiftbyten råder det kaos bland såväl personal som på besöksparkeringen.

Ansvariga påstår att det finns parkeringsplatser. Vi som letar parkeringar dagligen i detta kaos vet att så är inte fallet. Det finns reserverade parkeringsplatser som endast får användas klockan 12.00-08.00, dessa är enligt Örebro läns landstings hemsida 66 stycken. Att det krävs betydligt mer än 66 personal för att driva sjukhuset mellan dessa tider borde inte vara någon nyhet. Att reservera fler parkeringsplatser till kvällsskiften skulle bara vara att flytta problemet till övriga tider på dygnet.

Ska vi kanske börja lösa av varandra på parkeringen för att byta platser med varandra? Frågan är ju bara vem ska då ta hand om patienterna och övriga uppgifter inne på sjukhuset? Under vinterhalvåret använder man dessutom minst fem parkeringsplatser till snöupplag.

Personal och besöksparkeringarna är dessutom blandade vilket innebär stor förvirring för våra besökare. Vilken annan större industri eller arbetsplats hade accepterat att ha en parkeringssituation som denna?!

Detta är inget nytt problem utan har funnits under lång tid och har nu accelererat ytterligare vid byggandet av nya läkarhuset. De platser som upprättades vid NEH-huset när bygget påbörjades kompenserar absolut inte de platser som då försvann.

När personalen började protestera mera ljudligt löste ansvariga detta genom att ändra villkoren runt parkeringen till att vi som personal inte är garanterade en parkering utan bara i mån av plats?!

Ett enkelt sätt för ansvariga att sopa problemet under mattan, men problemet försvann tyvärr inte. Tänk om resten av sjukhuset också skulle lösa sina problem på det viset – en skylt på dörren som upplyser besökare om att ”All vård ges endast i mån av tid och plats, garanti lämnas ej”.

Hur ska all personal från sjuksköterskor, undersköterskor, röntgensjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, operationspersonal, biomedicinska analytiker, barnmorskor, läkare, sekreterare, lokalvårdare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, transportörer kunna ta hand om patienterna och se till att sjukhuset fungerar om vi inte kan inställa oss på våra arbeten?!

Ytterligare en fråga är om landstinget äger marken som parkeringen finns på och leasar ut bevakningen av denna? Om så är fallet borde landstinget först kräva att de Securitasvakter som bevakar och bötfäller är trevliga i sitt bemötande, dessa jobbar också inom ett serviceyrke.

Det finns tyvärr många historier om otrevligt bemötande. Om landstinget äger marken, borde det inte ligga i deras intresse att be Securitas hjälpa oss hitta parkeringsplatser, som ansvariga påstår finns, när vi kommer till jobbet? I stället jagar man bilar som i ren panik ställt sig efter kanten för att hinna i tid till jobb och besök.

Lotta Swenson

Legitimerad sjuksköterska inom intensivvård

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons