Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret för att få fler i arbete ligger hos de lokala politikerna

Annons

2014 är valår, vilket gör att det är dags för de olika partierna att lämna besked till väljarna. Den som står högst på ett partis lista bär ett ansvar för detta och de stora partierna har ett särskilt ansvar i att klargöra skillnaderna i Örebros politik. Jag utmanar nu Lena Baastad att lämna besked om hur jobben ska bli fler i Örebro.

För fler har det inte blivit, trots att Socialdemokraterna 2011 gick till val i Örebro på just det. Vi har många bra integrationsprojekt men antalet infödda svenskar i försörjningsstöd har inte minskat ens hälften så snabbt som i Sverige i stort.

Ibland kan man få för sig att Socialdemokraterna i Örebro tror att jobb skapas genom att kritisera och pekar finger mot riksdag och regering i Stockholm. Vi i Nya Moderaterna inser dock att ansvaret att skapa fler jobb i Örebro ligger hos de förtroendevalda i Örebro.

Det är ett ansvar vi är beredda att ta. Om vi får väljarnas förtroende att leda kommunen kommer vi att genomföra ett flertal förslag för fler örebroare i arbete.

Ett av företagens största samhällsvärden är som arbetsgivare. Det är därför viktigt att vi arbetar aktivt för att välkomna företag som kan anställa människor i Örebro. De företag som finns här ska ges möjlighet att blomstra och växa. Vi vill därför förbättra kommunens bemötande av tillståndssökande och arbeta för att i högre grad stödja de som söker.

Vi vill minska storleken på upphandlingarna och förenkla kraven för att delta i dessa. Stora upphandlingar med många olika krav innebär ofta att stora globala företag får fördelar gentemot mindre lokala företag.

Att ställa krav är att bry sig. Tiden en arbetssökande lägger på att återgå i arbetskraften är direkt avgörande för dennes chanser att återgå i arbete. Det kan handla om att aktivt söka arbete, skaffa sig erfarenheter och referenser genom praktik och att utbilda sig. Vi vill därför ställa krav på och erbjuda alla arbetssökande med försörjningsstöd åtta timmar aktivitet varje vardag.

Arbetsmarknaden står i ständig förändring. Nya yrken tillkommer och gamla fasas ut. Det är viktigt att vi möter människor i denna förändring. En arbetssökande med en kompetens som inte längre behövs ska få hjälp att skaffa sig en ny kompetens och ett nytt yrke.

Vi vet att varje minut i utanförskap gör det svårare för en människa att få ett nytt jobb. Det är därför viktigt att en arbetssökande som begärt försörjningsstöd inom 24 timmar deltar i en aktivitet. Det får aldrig upplevas som att försörjningsstöd betalas ut utan krav på motprestation.

Vi är oroade över att enheten för försörjningsstöds reception lagts ner och att de örebroare som tar sin första kontakt med försörjningsstöd tvingas stå i samma kö som de som tänkt söka bygglov eller tillstånd. Nya Moderaterna vill i stället arbeta för en samlokalisering med arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Det här är några av våra idéer för ett Örebro med fler jobb och mindre klyftor. Frågan är vilka idéer Lena Baastad har, förutom att vara nöjd med det mesta och i övrigt skylla på regeringen.

Frågan om fler örebroare i arbete är av större vikt än så. Det är viktigt för människor att ha någonstans att gå när väckarklockan ringer, arbetskamrater och känslan av att känna sig behövd. Det är dessutom så att även om de flesta arbetslösa aldrig begår något brott så lever nästan alla kriminella i utanförskap. Med fler i arbete blir Örebro tryggare. Nya Moderaterna är Örebros trygghetsparti.

Anders Åhrlin

Oppositionsråd och gruppledare för Nya Moderaterna Örebro

Anders Åhrlin (M).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons