Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet skolelever kommeratt öka markant fram till 2023

Annons
Världsunik byggnad. Debattören är orolig för att inte alla inser det.

Leif G:son Nygård lyfter i sitt inlägg i NA den 7 maj fram flera viktiga synpunkter som berör stadsdelen Norr bland annat behovet av sport- och simhall på Norr. Han påpekar att ”Svampenterminalen” – lastbilsterminalen vid Mannatorpsvägen – är en lämplig plats för placering av anläggningar för såväl simsport som för gymnastik. Tomten som omfattar drygt 45 000 kvadratmeter ägs i dag av Örebro kommun, men där finns även angränsande mark, fram till gamla postterminalen, som skulle kunna utnyttjas – mark som ägs av staten.

I en skrivelse till fritidsnämndens ordförande i oktober 2013 lyfter Örebro Simallians fram behovet av lokaler för simidrotten. Det är i dag många som i inte får plats i simskola. För skolungdomar gäller för att få betyget E i slutet av årskurs 9, att man kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. E är den lägsta beteckningen för godkänt.

I sin skrivelse har ÖSA markerat att: ”Simsportens hus skulle kunna placeras på norr”.

Gymnastikorganisationerna har inrättat en planeringsgrupp för ett ”Gymnastikens hus”.

Även denna gruppering har vänt sig till fritidsnämnden med en skrivelse under hösten 2013. Där visar man på behovet av gymnastiklokaler bland annat för stora ungdomsgrupper, som i dag står i kö för att få vara med i olika gymnastikprogram.

Nygård påpekar i sitt inlägg att kommunen har en särskild skyldighet att sörja för ungdomars hälsa och välbefinnande. Detta inte minst med tanke på att begreppet ”barnfetma” var okänt bara för något decennium sedan.

Ett ”Simsportens hus” och ett ”Gymnastikens hus” skulle kunna betraktas som ”moteld” mot för mycket stillasittande vid datorer och surfplattor.

I skolans kursplan – Idrott och hälsa, kan man bland annat läsa ”Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Eleverna ska även ges förutsättningar för att utveckla goda levnadsvanor samt ges kunskaper om hur fysisk aktivitet förhåller sig till psykiskt och fysiskt välbefinnande.” Med andra ord tungt vägande skäl för kommunen att se om sitt hus – som skulle kunna bli två hus, kanske under samma tak – Gymnastikens hus och Simsportens hus, båda lokaliserade lättillgängligt för många örebroare, på Norr.

Önskemål om en simhall på Norr är långt ifrån någon nyhet. Redan i ett arbete kallat Projekt Norr, utfört av Örebro kommun och dåvarande Högskolan i Örebro, framlagt 11 november 1984 – alltså för 30 år sedan – står på sidan 40 ordagrant: ”Ett önskemål som ofta förekommer är att få ett bad på norr och det bör på sikt vara ett riktmärke”. Dagens stadsplanerare känner inte till detta av kommunen noterade ”riktmärke”.

Redan då den gamla Olaus Petri skolan togs i bruk år 1908 fanns en simbassäng i källarvåningen. I den bedrevs sedan under närmare 50 år simundervisning. Många är de örebroare som här tagit sina första simtag.

På grund av tveksamhete r vid förra kommunalvalet genomfördes omval i vissa valkretsar. Inför detta omval var norrborna väl uppvaktade av olika politiska partier och man fick höra hur viktig stadsdelen Norr är i alla sammanhang och vilka förbättringar som kunde väntas.

I dag kan vi konstatera att bristande kommunal planering, när det gäller förskoleplatser, har lett till att stadsdelsbiblioteket på Norr har stängts på nytt. Detta efter att under förra mandatperioden under ett halvår ha använts som förskola. Nu är det förskola på nytt, denna gång för gott. Resultatet är att Norr, som haft stadsdelsbibliotek sedan 1950-talet, nu är utan denna service.

I positiv riktning kan noteras att den nuvarande kommunledningen i år vidtagit åtgärder för att planera för utbyggnad av antalet skollokaler och förskoleplatser vid Norrbyskolan. Norr är en mycket snabbt växande del av Örebro och man räknar nu med att fram till 2023 kommer man att behöva plats på Norr för ytterligare 500 skolelever samt upp till 13 förskoleavdelningar.

Örebro

Lennart Alm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons