Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askersunds underskott beror på misskött ekonomi

Annons

Svar på debattartikel (7/12).

Från Alliansen i Askersund la vi fram ett seriöst budgetförslag 2018-20, som hanterade det faktum att vi har en kommunal verksamhet som kostar avsevärt mycket mer pengar än vad vi har. Våra nämnder gjorde dessutom under 2016 av med cirka 40 miljoner mer på sina verksamheter än vad samma verksamheter kostar i jämförbara kommuner.

Därför föreslår vi att nämnderna får i uppdrag att under 2017 spara sex miljoner av teoretiska 40, utifrån vad som kommer fram i pågående utredningar.

Ospecificerat? Ja, just nu men om några månader vet vi förhoppningsvis var pengarna läcker ut. S och MP tycker av den anledningen att vi är ansvarslösa. Vi vill i det sammanhanget påminna om det kommunövergripande generella sparbeting på 2,5 + 8 miljoner som S och MP fattade beslut om för ett år sedan för 2018 och 2019.

Vi har i alla fall haft den goda smaken att fördela ut våra besparingar på nämnderna så att tjänstemännen kan börja arbeta med frågan.

Det är lätt att kasta sten i glashus med det är bättre att låta bli.

En kommun måste alltid vara på tå och anpassa verksamheterna efter de ekonomiska förutsättningarna man har.

Så skriver företrädarna för S och MP och vi håller till fullo med. Synd bara att det inte är så de gör i Askersund.

Då hade vi inte varit i den situation vi är i i dag.

Vidare skriver de att det inte går att bromsa sig upp för en uppförsbacke. Nej, det går inte men det är ännu svårare att köra upp när man har soppatorsk.

De ekonomiska svårigheterna i Askersunds kommun beror inte alls som påstås, att vi är förlorare i skatteutjämningssystemet. Det beror på att vår kommun är misskött ekonomiskt.

Bara att i budgetsammanhang blunda för verkligheten och skriva upp befolkningssiffrorna för att få ihop budgeten är huvudlöst. Befolkningstalet den 1 november uppgick till 11 185 personer.

Det är 60 personer mindre än i den budget som antogs i KF för bara drygt en vecka sedan och det betyder att vi redan nu har ett underskott 2018 med 3 miljoner.

Vi förväntar oss full aktivitet från kommunens politiker och tjänstemän för att ta tag i de här problemen och arbeta parallellt med andra frågor som inte belyses i de pågående utredningarna för att vi ska kunna göra väl avvägda, nödvändiga budgetjusteringar redan under våren.

Då måste vi ha respekt för de olika förslag som läggs oavsett var de kommer ifrån.

Caroline Dieker

Moderaterna

Billy Ludvigsson

Centerpartiet

Hans Sedström

Kristdemokraterna

Staffan Korsgren

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons