Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återigen begränsas de äldres valmöjligheter i Örebro

Nu bekänner Örebro kommuns minoritetsstyre med S, KD och C färg om valfriheten i välfärden. Rasmus Persson C, ordförande för programnämnd social välfärd, fortsätter med sin maktutövning med vänsterklang. Han för en vänsterpolitik, när han inskränker medborgarnas valfrihet.

Annons
Lunchlåda. Den politiska majoriteten i Örebro föreslår att det inte längre ska gå att köpa dem styckvis för pensionärerna. Helt fel, tycket Folkpartiet liberalerna.

Inte nog med att minoritetsstyret under senaste tiden kraftigt försämrat de äldres valmöjlighet till äldreboenden med långa köer som följd, så fortsätter ledningen med att försämra livsvillkoren för våra äldre.

Den här gången handlar det om matlådor, som ska levereras hem till de pensionärer som inte har möjlighet att laga mat på egen hand.

Arne Hurtig beskriver i sin insändare försämringen på följande sätt:

”Vidare föreslår han att matlådorna endast ska delas ut fem eller sju gånger i veckan. Inga alternativ eller undantag medges. I dag kan antalet leveransdagar anpassas till pensionärens behov. Men någon sådan valfrihet ska vi inte ha – det är slut med det nu. Fem eller sju dagar eller inget alls och därmed basta!”

Ja, bättre än så kan man inte beskriva den försämring S, KD och C vill skapa. Hur kan du Rasmus Persson (C), påstå att du vill ha Sveriges bästa äldreomsorg när beslut efter beslut försämrar livsvillkoren för våra äldre?

Folkpartiet liberalerna i Örebro är klart upprörda över hur Rasmus Persson gång efter gång rustar ner våra äldres möjlighet till att kunna välja själva hur de vill leva sina liv.

Det är inte en värdig behandling av våra äldre och det är inte värdigt det Centerparti vi tidigare samarbetade med.

Folkpartiet Liberalernas utgångspunkt är den enskildes frihet och rätt att själv kunna bestämma över sitt liv och sina livsval. Omtanke och lyhördhet för medborgarnas behov ska stå i centrum för alla politiska beslut.

När Azita Iranipour FP, presidieledamot i programnämnd social välfärd, frågar Rasmus Persson om anledningen till att man han vill ta bort valmöjligheten för våra äldre till att köpa matlådor styckvis svarar han bland annat att det är svårt för leverantörerna att ha olika leveransadresser olika dagar.

Nej Rasmus, för oss liberaler är det viktigt att sätta människan före systemet. Örebro kommun har råd att låta våra äldre välja själva vilka dagar de vill ha matlådor.

Vi anser att kommunen ska sträva efter att i möjligaste mån låta varje individ bestämma över sitt liv utifrån sina egna förutsättningar.

Folkpartiet liberalerna kan inte acceptera att kommunen gör intrång i någon människas liv.

Kommunledningen vill att Örebro kommun ska ha Sveriges bästa äldreomsorg och man vill sätta Örebro på kartan.

Vi kan vara helt säkra på att Örebro kommer att sättas på kartan och man kommer använda Örebro som exempel i nationella diskussioner kring valmöjligheter inom äldreomsorgen.

Tyvärr blir det dock som ett varnande exempel på hur man agerar för att försämra livsvillkoren för äldre.

Det är dags nu, dags att agera och reagera Rasmus Persson. Vi folkpartister säger nej till inskränkningar av medborgarnas självbestämmande. Det ställer vi inte upp på.

Azita Iranipour

Presidieledamotprogramnämnd

social välfärd

Åsa Johansson

Andre vice ordförande

vård- och omsorgsnämnd öster

Lennart Eriksson

Ledamot vård- och omsorgsnämnd väster

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons