Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att öppna dörren betyder att visa ömsesidig respekt

Annons
Julens budskap. Öppna dörren för främlingar.

Det råder krig, nöd och ondska i vår värld, mer än på länge. För dem som var med på 1930-talet kanske tongångarna känns igen. Ekonomisk turbulens i Europa, stora flyktingströmmar och en växande egoism där vi ska se till oss själva i första hand.

Många svenskar vill visa sin generositet och tacksamhet över Sveriges välstånd genom att vara öppna för att människor ska få en fristad i vårt land. Vissa grupper tycker att vi har gjort tillräckligt, eller man tycker helt enkelt inte om människor från andra länder. Ju längre bort desto större ogillande.

Julen handlar om Josef och Maria som måste ta sig den drygt 13 mil långa sträckan från Nasaret till Betlehem.

Maria är höggravid och när de efter kanske fyra dagars mödosam vandring kommer fram till Betlehem är det ingen som vill öppna dörren för dem. De knackar på dörr efter dörr men ingen vill ta emot nya främlingar.

Slutligen öppnar någon sin ladugård och de får tillbringa natten i stallet. Där mitt bland hö och gödsel föder Maria ett barn. Ägaren till stallet gjorde sig nog en hacka på den lilla familjens boende, med tanke på att ett gäng herdar kom, tre rika kungar från andra länder dök plötsligt upp och dessutom en massa änglar. Ägaren till stallet skulle i dag kunna berömma sig över att just i hans stall föddes grundaren till en av världshistoriens största religioner.

Historien upprepar sig, förutom födelsen av Jesus. Människor tvingas iväg, knackar på dörr efter dörr. Oavsett om man tror på historien eller inte bär julberättelsen på politiskt sprängstoff – att öppna dörren.

Att öppna dörren betyder ömsesidig respekt för varandra. Ingen äger den andra människan eller har rätt att utöva makt över någon annan, oavsett om man är främling eller hemmaboende.

Ingen har rätt att påtvinga någon annan sin religion, och ingen har rätt att frånta någon sin religion. Att öppna dörren innebär respekt och högaktning för varandra oavsett vem som knackar på eller vem som öppnar.

Sverige står inför utomordentliga utmaningar när det gäller migration och integration.

Vi har ett ansvar för nödställda människor i vår omvärld, och det ansvaret upphör inte när de kommit till vårt land. Hela kedjan, från ankomst till integration, måste fungera. Och det gör den inte på långa vägar i dag.

Dagens politiska sprängstoff handlar inte om huruvida vi ska ta emot flyktingar eller inte utan hur vi ska göra det.

Kristdemokraterna har länge kämpat för en migrationspolitik som bygger på öppenhet, respekterar asylrätten och värnar de värden och principer som skyddsgrunderna bygger på.

Det kommer vi att fortsätta med. Det är viktigt att Sverige, i dag och i framtiden, ger skydd till de som flyr undan förföljelse, krig och förtryck. Men vi som står för öppenhet och generositet behöver ge bättre svar på hur vi möter problem med flyktingmottagandet.

Med lägre bidrag och stimulans till arbete, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslagsprocess för säkra länder kan vi minska kostnaderna utan att inskränka asylrätten. Annars riskerar vi att svaret blir en stängd dörr.

Historien upprepar sig och julens budskap är högaktuellt.

Ewa Sundkvist

Distriktsordförande för

Kristdemokraterna i Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons