Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara beroende är inte skamligt

Annons

Jag vill tacka dig för insändaren om respekt i äldrevården och jag vill ytterligare understryka vikten av kvalitet och lyhördhet när det gäller våra svagaste medborgare. Det gäller våra barn och det gäller våra äldre. Oavsett i vilken form vården bedrivs måste den ske under värdiga former och både vårdgivare och granskande myndigheter har ett stort ansvar för kvaliteten. Precis som du, vill även jag klara mig själv i så hög utsträckning som möjligt, men samtidigt får vi akta oss att se vården av varandra enbart som ett onormalt beroende.

Jag tycker Göran Hägglund beskrev det träffande på Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar nyligen:

”Att vara beroende av någon är inte ovärdigt eller fult. Att få känna sig behövd av en annan människa, är inte kränkande. Tvärtom. Det är värdefullt att ta ansvar för varandra. Att under en period av sitt liv sätta någon annans behov före sina egna.”

För många år sedan talade Alf Svensson om behovet av en värdighetsgaranti. Det handlade bland annat om att få varm mat, få gå på toaletten när man behöver och att ingen ska behöva dö ensam. Det har gått trögt att få genomslag för en värdighetsgaranti i landet. Men med en smålännings envishet har äldreminister Maria Larssons arbete äntligen gett resultat som gör att det i dag finns en nationell värdegrund för äldreomsorgen. Det är också glädjande med den lokala värdighetsgarantin som införs i Örebro kommun och dessutom genomförs tydliga kvalitetsupphandlingar med de äldres bästa i fokus. Dessa faktorer är viktiga, men framför allt behövs ett fortsatt arbete med ständiga uppföljningar och kontroller av äldreboendena, oavsett vem som är huvudman.

Att vara beroende är inte skamligt, men självklart måste respekt och kvalitet alltid komma i första rummet. Både för ung och gammal.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons