Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även ytterområdena har rätt till utbildning

Annons

En omläggning eller nedläggning av en byskola kan inte ses som endast en förändring av den lokala pedagogiska infrastrukturen. En byskola har ofta en central funktion för en bygd och är ofta avgörande när människor väljer att flytta till en plats eller att låta bli att flytta därifrån. Därför bör ett helhetsperspektiv eftersträvas av den samlade samhälleliga effekten när en byskolas klasser flyttas eller läggs ned.

Kritiken som framförts av lokalbefolkningen handlar främst om att det underlag som presenterats är undermåligt och ser bara till ekonomiska vinningar samt pedagogiken. De menar att en nedläggning av skolor eller flyttning av elever är ett hot mot bygdens generella utveckling och att den kommer att leda till större negativa effekter för bygdens ekonomi och potential för att utveckla ny ekonomisk aktivitet.

I underlaget finns ingen redovisning över vad det finns för lärarkompetens inom skolan utan bara att den inte finns.

Från början så innehöll skolorganisationsfrågan även lokalfrågan men i barn- och utbildningsnämnden delade man på den till att endast bli skolorganisationsfråga. Men som vi ser det så hör båda frågorna ihop.

Man kan ju inte först besluta att alla 4-6:or ska till Laxå utan att ha lokaler till dem.

Och då kommer den nya skolbyggnaden in för cirka 25-30 miljoner en byggnad som med den befolkningsutveckling som Laxå kommun har, om fem år förmodligen står helt överflödig, men med en hyreskostnad på 2.5 miljoner och med en avskrivningstid på 50 år.

Vi begriper också att det inte går att driva en skola med hur lite elever som helst, det är därför som vi protesterar mot flyttning av 4-6 eleverna. Det här med pedagogiken går att lösa om eleverna får gå kvar på sina respektive skolor. Det måste gå lika bra att få samma utbildning i ytterområdena som när man samlar alla elever på ett ställe. Eller är tanken att lärarna i ytterområdena som inte har rätt kompetens inte ska få komplettera sin utbildning?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons