Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både Löfven och Reinfeldt får räkna med att kompromissa

Tisdag morgon vaknar vi till ekonyheten att en majoritet av väljarna vill att partierna före valet ska berätta om vilka andra partier de kan tänka sig att regera tillsammans med.

Annons

Den underliggande logiken i journalisternas sätt att presentera nyheten är valrörelsens följetong, bilden av att Reinfeldt har ett färdigt regeringsunderlag medan Löfven inte har det. Men är det verkligen rätt bild av förutsättningarna för regeringsbildningen oavsett om det blir Reinfeldt eller Löfven som får uppdraget?

Väljarna har fått

besked om vilka de två huvudkandidaterna till statsministerposten kan tänka sig samarbeta med. Löfven säger att han i första hand ser MP som ett naturligt samarbetsparti, men att han därtill kan tänka sig samarbete med alla utom SD och M. Han betonar att han inte vill binda sig för ett enda alternativ till regeringsunderlag innan väljarna bestämt hur många riksdagsmandat varje parti fått. Han vill skapa ett så starkt regeringsunderlag som möjligt och undvika att SD blir vågmästare.

Reinfeldt ger i

ord ett mer entydigt besked i samarbetsfrågan, det är Allianspartierna M, C, FP och KD varken mer eller mindre som gäller. Men hur sannolikt är det att han kommer att kunna stå för det när valresultatet väl är klart? Även han har ju sagt att han vill ha en regering som inte blir beroende av SD.

I den opinionsmätning som Sveriges Radio publicerade i söndags får S 30 procent och ligger med andra ord långt från möjligheten att på egen hand bilda regering med rimligt stöd i riksdagen. Det räcker inte heller att gå samman med MP, som får 9,9 procent. Fler partier måste med andra ord ingå i eller åtminstone ge sitt uttalade stöd för att en regering under Löfvens ledning ska uppnå handlingskraft.

Men Alliansen då, hur ser det ut för dem? Sämre ändå visar det sig. De fyra allianspartierna får tillsammans inte mer än 38,5 procent. Inte heller Reinfeldt har med andra ord ett färdigt regeringsunderlag. Även han behöver bryta upp blockpolitiken om han ska nå sitt sedan länge uttalade mål att inte ge SD vågmästarens makt.

Men detta talas det av någon anledning tyst om. Ingen journalist grillar Reinfeldt om realistiska regeringsunderlag utan när han sagt ”Alliansen” så är det slutfrågat.

Sverige har inte ett tvåpartisystem och inget talar för att ett sådant system är vad svenska folket vill ha. I val efter val sedan 1988 har väljarna bestämt att det ska bli fler partier i Sveriges riksdag. Innan dess hade vi fem partier – M, C, FP, S och V – som funnits i riksdagen sedan tidigt 1900-tal. Därefter har antalet partier stadigt ökat. MP kom in 1988, KD 1991 och SD 2010. År 1991-94 hade dessutom Ny Demokrati i riksdagen. Nästa vecka kan det hända att vi har ytterligare ett nytt riksdagsparti i form av FI.

De svenska väljarna vill veta vilka partier som vill samverka med varandra och inte. De beskeden får de varje dag i valrörelsen. Jag tror inte särskilt många egentligen tycker det är oklart.

Varje parti måste däremot veta hur många riksdagsmandat de verkligen fått innan de vet hur hållbara regeringsunderlag kan skapas. Det beskedet ligger i väljarnas hand. Det förblir oklart tills rösterna är räknade på söndag kväll. Ingenting talar för att svaret blir enkelt. Därför är det klokt av potentiella regeringsbildare att vara ödmjuka inför det valresultat väljarna ger dem att förvalta.

Själv är jag socialdemokrat, inte för att jag tycker att Socialdemokraterna ensamma ska styra landet, utan för att jag tror på den demokratiska socialismens idéer. I formandet av konkreta politiska beslut lyssnar jag gärna på företrädare som tror på andra politiska idéer.

Blockpolitiken gynnar inte en uthållig samhällsutveckling. Jag tror verkligen att det är i kompromisserna och inte i diktaten som de hållbaraste besluten formas. Därför tror jag också att Stefan Löfven är den bästa kandidaten att bli Sveriges nästa statsminister.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons