Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen får betala för det uppskruvade tonläget

Annons

Örebro kommun och Socialdemokraterna vill självklart ha en bra dialog både med teckenspråkiga, döva och med andra som vill vara med och förbättra Örebro. Det gäller både i samband med flytten av förskolan Kattungen och i samband med andra flyttar av förskolor och skolor. En dialog förutsätter dock att man tar ett gemensamt ansvar för dialogen.

Mia Modig påstår att jag har sagt en massa konstiga saker. Det hon anklagar mig för är dock inte sant: Jag har självklart aldrig skrivit att alla som ”demonstrerar har fel”, inte heller att ”Örebro kommun vet bäst och inte behöver lyssna på någon annan” eller de andra påhitt som Mia Modig klistrar på mig.

Det där vet Mia Modig redan, eftersom jag svarat henne på detta redan för några veckor sedan. Det var lögner då och det är lögner nu. Trots det skickar hon in exakt samma text som insändare.

Det är självklart viktigt med en bra dialog med de organisationer som företräder döva, hörselskadade och teckenspråkiga, precis som med andra organisationer och föräldragrupper. Men när Mia Modig, som är förbundsordförande för Sveriges Dövas Ungdomsförbund, uppmuntrar konflikten och det uppskruvade tonläget har det ett pris.

De som får betala priset för det uppskruvade tonläget i dessa frågor är de barn som hamnar i kläm, i synnerhet de barn som med tekniska hjälpmedel är hörande i många situationer och som både behöver utveckla sitt teckenspråk och sin talade svenska. Det uppskruvade tonläget skapar konflikter och försvårar arbetet med att förbättra förskolesituationen för barnen.

Lika mycket respekt och inkännande som vi måste visa för alla som är helt och hållet teckenspråkiga, måste vi visa för dem som är tvåspråkiga och använder både teckenspråk och talad svenska.

Dessa grupper ska inte ställas mot varandra.

Flytten av förskolan Kattungen skapar möjligheter att förbättra den teckenspråkiga förskolan i Örebro. De nya lokalerna fungerar som förskola och all personal flyttas med. Förhoppningsvis gör det att fler teckenspråkiga föräldrar/barn väljer den förskolan i framtiden.

Frågor om teckenspråk, dövhet och hörselskador är svåra. Diskussionen blir lätt uppskruvad och delvis är det lätt att förstå. Teckenspråket är ständigt klämt mellan andra (talade) språk och vi har alla en skyldighet att värna rätten till teckenspråk. Men ska det vara möjligt krävs en saklig diskussion. Hoppas att Sveriges Dövas Ungdomsförbund deltar i den dialogen på ett mer konstruktivt sätt i fortsättningen.

Björn Sundin (S), kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons