Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barns rättigheter kränks i tre familjer i vårt län

Om den nya migrationslagstiftningen som kommer att gälla från 1 juli redan nu varit verklighet hade barnen fått uppehållstillstånd!

Annons
Utvisningshotade. Bröderna Majdi och Adam Salamo, Lindesberg, riskerar att skickas till Ukraina, där de saknar familj och inte ens kan språket.

Just nu lever familjer och barn på tre platser i vårt län under stort utvisningshot, vilket kränker deras mänskliga rättigheter som ska baseras på barns bästa. Om den nya migrationslagstiftningen som kommer att gälla från 1 juli redan nu varit verklighet hade barnen fått uppehållstillstånd!

I Kumla handlar det om familjen Fady Jabour, Katia Dawod med femåriga dottern Marisol.

Familjen har varit bosatt i Kumla under åtta år, och dottern Marisol är född här.

De har företag och eget boende, de är båda kristna med ortodox och maronitisk tro. Nu riskerar de att utvisas till Libanon. Familjen lever under stor press med oro, frustration och ångest.

Det är orimligt att utvisa ett barn efter fem år i Sverige – som skapat goda relationer och ett tryggt liv här och som med sin familj är väl integrerade i samhället.

I Lindesberg finns bröderna Majdi och Adam Salamo, 13 och 14 år boende i ett familjehem som kom till Sverige 2010 från krigets Gaza där pappan är bosatt. De har nu ett utvisningshot till Ukraina över sig, trots att de saknar släkt, vänner och sin familj där, de kan inte språket och skulle bli mycket utsatta.

De ska nu ryckas upp från en trygg miljö med vänner i Lindesberg, till ett land som är politiskt instabilt och oroligt, till och med UD avråder från resor till delar av Ukraina.

Enligt Barnkonventionen kan inte Migrationsverkets beslut vara i enlighet med barns bästa.

I Fellingsbro finns Alexey, svårt sjuk tillsammans med sina föräldrar, med ett utvisningsbeslut från december till Ryssland. Alexey med sin svåra sjukdom får nu god vård i Sverige, men det finns inget som visar att det kan ske i Ryssland.

Eftersom utvisningen ännu inte genomförts, beror det sannolikt på att den inte kan ske på ett hälsosäkert sätt genom flyg till Moskva. En resa skulle troligen vara riskabel för Alexeys hälsa och liv.

Detta visar att utvisningsbeslutet var fel!

Familjen lever dagligen under en mycket stor press att utvisning kan ske när som helst, ett omänskligt utdraget lidande.

Även här kommer utvisningen i konflikt med Barnkonventionen om barns bästa.

Det som är särskilt anmärkningsvärt är att regeringen beslutat om en förändring av migrationslagstiftningen från ”synnerligen ömmande omständigheter”, det vill säga nästan aldrig, till ”särskilda ömmande omständigheter”.

Den nya lagen ska gälla från 1 juli 2014, med uppehållstillstånd för barn på Barnkonventionens grund.

Med den nya lagstiftningen är det högst troligt att alla tre familjerna skulle få uppehållstillstånd i vårt län! Regeringen har gjort bedömningen att nuvarande lagstiftning varit felaktig och drabbat barn på ett omänskligt sätt. Därför kommer barnen i vårt län nu i kläm mellan två lagstiftningar.

Rimligtvis borde man stoppa alla utvisningsbeslut av barn som den nya lagstiftningen skulle ge uppehållstillstånd.

Det som är rätt 1 juli borde rimligtvis vara rätt från hösten 2013 då beskedet kom om en mera human lagstiftning.

Samtidigt pågår ett arbete för att Barnkonventionen ska bli lag, men det tar sin tid – och om det varit så i dag skulle barnen i vårt län aldrig utvisats!

Det finns ett stort folkligt engagemang på många platser i länet och det är den enda möjligheten för att barnen inte ska utvisas.

Barnen Marisol, Majdi, Adam och Alexey har mänskliga rättigheter, nu hotas de av utvisning som inte är i enlighet med att barns bästa ska komma i främsta rummet!

Lennart Bondeson (KD)

Kommunalråd

Ansvarig för mänskliga rättigheter i Örebro kommun

Lennart Bondeson Kommunalråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons