Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att tala klarspråk än föra ”dialog”

Annons

Marita Blixt och Jarl Blixt vill att statsvetarna ska lägga korten på bordet. Det är en rimlig begäran. Två av oss som undertecknat artikeln har kort som kan vara relevanta i denna debatt. Vi är inte bara statsvetare utan också föräldrar. Dessutom till barn som är ele-ver på WUC.

Det faktum att vi är föräldrar till elever på WUC har inneburit två saker:

1. Vi uppmärksammade tidigt de föreslagna förändringarna (först flytt och inte nedläggning och sedermera nedläggning) och vi blev tidigt intresserade av hur processen bedrevs.

2. Vi har på nära håll sett att verksamheten vid WUC håller god kvalitet i både pedagogik, personal och ändamålsenlighet i lokaler. Därför var det självklart för oss att närmare granska processen kring den föreslagna nedläggningen.

Socialdemokraterna Thomas Esbjörnsson och Dennis Begic beskriver i ett inlägg hur de uppfattat processen. Det är bra och bidrar till en ökad tydlighet. De antyder att vi ser konspirationer och det är inte riktigt. Vi vet att politik handlar om vad som är möjligt och att detta kräver kompromisser som inte alltid kan förhandlas fram i offentligheten. Vi har alltså inte letat efter konspirationer utan det är i huvudsak två saker som vi invänder emot i processen kring WUC.

För det första anser vi att det slitna uttrycket ”dialog” inte bör användas när det egentligen handlar om information. Har man som politisk majoritet bestämt sig, så är det bättre att klart deklarera detta utan att samtidigt låtsas om som att det ska föras ”dialog” med personal och föräldrar.

För det andra anser vi att politiska beslut bör grundas på fakta och ideo-logiska värderingar. I debatten har företrädare för det socialdemokratiska partiet uttalat sig om hur andra förslag än det egna inte kan genomföras då de inte uppfyller de krav som ställs på ekonomi etcetera i den kommunala vardagen. För att kunna dra sådana slutsatser måste det finnas ett underlag som andra förslag kan mätas emot.

Vi har ännu inte sett ett sådant underlag då majoritetens förslag att lägga ned WUC inte uppfyller rimliga kvalitetsmått.

Kortsiktiga lösningar för att minska lokalutgifter må vara nödvändiga, men på längre sikt kommer det att handla om vilka skolor som får bäst rykte. Barnen är de bästa ambassadörerna för sina skolor. Det är svårt att separera utbildningsprogram från platsen där den bedrivs utan att det får konsekvenser för lärare, elever och för utbildningens kvalitet.

WUC och dess verksamhet har stått sig bra och, kommer om WUC får den chansen, stå sig bra i konkurrensen med andra kommunala gymnasieskolor och med friskolorna.

Mikael Granberg

Stig MontinÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons