Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre att utgå från vad som hände 1948

Annons

Jag är besviken på dig Johan. Du som på 1980-talet ägnade så mycket tid och kraft åt att bekämpa Sovjets ockupation av Afghanistan och som under 1990-talet lyfte fram Rysslands folkmordslika angreppskrig i Tjetjenien. Du som en gång sade till mig: ”Palestinierna kan flyga. Israelerna säger att det skjuter i luften och ändå skadas och dödas palestinier av deras kulor”. För precis så är det, palestinier dödas i långt större utsträckning än israeler. Även du borde kunna se att det som pågår i Palestina är ockupation, förtryck och apartheid.

Visst är historia viktigt som en bakgrund. Vi skulle kunna börja för 3000 år sedan, men mer relevant är nog 1948. Det finns fortfarande många palestinier som minns ”Al Nakba” – fördrivningen av 100 000-tals palestinier – som upprepades 1967. Likheten med det som på 1990-talet kom att kallas ”etnisk rensning” är slående och ytterligare ett exempel på den apartheidpolitik som Israel bedriver då som nu.

Men låt mig bara kommentera den ”apartheid” som du säger fanns i Palestina i 1300 år. Den var nog främst riktad mot kristna som utgjorde majoriteten av befolkningen innan araberna erövrade landet. År 1880 utgjorde den judiska befolkningen i Palestina endast sex procent, men samtidigt står det klart att det alltid funnits judar i Palestina, men på grund av den fördrivning som romare och andra genomförde så var de en liten minoritet.

Det finns extremister på båda sidor i den palestinska konflikten. De judiska bosättare som driver på den illegala ockupationen av östra Jerusalem och Västbanken är i många fall fanatiska amerikanska judar. De israeler som lever sitt liv i Tel Aviv har till vardags mycket lite gemensamt med dessa. Bosättarna har alltför stort inflytande över Israels politik och bakbinder de israeler som vill skapa en rättvis fred.

På den palestinska sidan finns förvisso också extremister. Det var mycket obehagligt att resa i Israel under delar av 1990-talet med tanke på alla självmordsbombare. Ännu obehagligare var det att resa till Östra Jerusalem och Västbanken några år senare när Israel genomförde en massiv invasion av alla större städer.

I anfallet på Gaza 2009 dödade israeliska armén 1300 palestinier medan 13 israeler dog av de palestinska extremisternas raketer.

En lösning av konflikten är möjlig. Men bara om den utgår från den tvåstatslösning som så många palestinier och en hel del israeler önskar sig. Israel som är den starkare parten måste ta rejäla steg i riktning mot en rättvis fred genom att häva ockupationen och avskaffa apartheidpolitiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons