Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behcet Barsom (KD): Dagens ojämlika vård kan vara en dödsfälla

Annons
Ett lungcancertest i tid kan rädda liv.

Dagens sjukvård bygger på självbestämmande, där 21 landsting och regioner var och en ansvarar för länets invånares sjukvårdsbehov. Det innebär att varje landsting eller region är tvungen att ha bred kompetens inom så gott som alla sjukvårdsområden. Vissa landsting lyckas bra med rekryteringen, andra står sig mindre bra i konkurrensen. Resultatet är dessvärre tydligt. Din möjlighet till tillfrisknande avgörs av var du bor. Din utbildningsnivå är också avgörande för om du kommer tillfriskna eller inte.

Trots att Sverige har en vård i toppklass, trots att Örebro län har personal med både spets och omfattande kompetens, så kan inte alla vara bäst på allt.

Om du behandlas mot till exempel lungcancer så skiljer sig både tiden för diagnostisering och insatser under behandlingen stort mellan de olika sjukhusen i landet.

Tydligast är det kanske inom cancervården. Beroende på var i landet en patient behandlas mot cancer så skiljer överlevnaden med flera år. Om du behandlas mot till exempel lungcancer så skiljer sig både tiden för diagnostisering och insatser under behandlingen stort mellan de olika sjukhusen i landet.

Den nyligen släppta Cancerfondsrapporten för 2018 menar dessutom att ofattbara 2900 cancerpatienter mister sitt liv per år på grund av ojämlik vård. Den främsta anledningen menar rapporten är ojämlikt bemötande baserat på patientens utbildningsnivå. Ju högre utbildning den som insjuknar i cancer har, desto fortare går diagnostiseringsprocessen, och desto fler och bättre behandlingar erbjuds. För de med låg utbildningsnivå tar diagnostiseringsprocessen längre tid, och färre behandlingsmöjligheter erbjuds.

Det faller på sin orimlighet att tillfrisknandet för cancerpatienter avgörs av bostadsort och utbildningsnivå.

Vi tror att du som patient är beredd att åka en bra bit för att få ta del av den allra bästa vården.

Kristdemokraterna värdesätter en välfärd det går att lita på. När du behöver vård ska du känna dig trygg i att du får vård som är av största kvalitet – oavsett var i landet du bor.

Det är nu över 150 år sedan landets nuvarande sjukvårdsorganisation utformades. Sedan dess har forskningen, utvecklingen av diagnostik, läkemedel och medicinsk teknik gjort enorma framsteg, och dagens vård går knappt att jämföra med vården för 150 år sedan. Ändå har få förändringar skett.

Träning ger färdighet. Därför behöver vi samla kompetens så att den mer avancerade sjukvården bedrivs på färre platser och med större specialistkunskap än i dag. Vi tror att du som patient är beredd att åka en bra bit för att få ta del av den allra bästa vården. På så sätt får också teamen som genomför ingreppen vana och rutin. Kvantitet är en av grundbultarna för bättre kvalitet.

Som Kristdemokrat kan jag aldrig acceptera att uppemot 3000 personer dör varje år på grund av att den svenska sjukvården är uppbyggd efter ett föråldrat system. Nu är det dags att skrota landstingen och förstatliga vården. Det är mitt välfärdslöfte.

Behcet Barsom

Kristdemokraterna, regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons