Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i vivalla. Projekt läggs ned och personal flyttas om Färre vuxna blir kvar

Annons
Viktig resurs. Nu finns inte någon kvar på biblioteket som talar arabiska. (Personerna på bilden har ingen koppling till insändaren).Arkivbild: Kicki Nilsson

Nu blåser det snåla vindar i Vivalla. Resurser dras in, för de behövs bättre i centrum. Redan innan indragningarna slog personalen ofta knut på sig själva för att både kunna sköta biblioteksdisken och samtidigt sköta allt arbete som måste göras men som inte syns lika tydligt, som att plocka böcker och ha bokprat med skolelever,

Två viktiga personer har försvunnit. Vid årsskiftet slutade ett projekt och Martin Mestanza flyttades, en extra vuxen som gärna ryckte in och lugnade de unga, när biblioteket förvandlades till fritidsgård med högljuddhet och oro.

I början av januari beslutades att ta bort en tjänst av fem på Vivalla bibliotek och flytta Sairan Aziz till stadsbiblioteket, för där saknades det personal. Tydligen räknade de med att det inte gör något med färre anställda i ytterområdena.

På ett par veckor försvann två vuxna. Två som känner befolkningen här, som Vivallabor hyser förtroende för, som kan prata med folk på rätt sätt, utan ett ”von oben-perspektiv” som det annars lätt blir. Och därtill på andra språk än svenska och engelska.

Språkkunskaper borde vara en synnerligen viktig kompetens överallt, framförallt i det mångkulturella Vivalla. Nu finns det inte någon som kan arabiska. För många är det ett stort steg att kliva in till biblioteket. Lättare har det varit när de vetat att ”här finns det språkhjälp”. Sairan har inte bara kunnat ge boktips utan också svara på frågor om Sverige, hjälpa till med att fylla i blanketter och lösa allehanda problem som kan uppstå när man är ny i ett land.

Örebro kommuns biblioteksplan säger att biblioteken kan ha flera olika profiler, vara riktade till olika befolkningsgrupper, intresseområden, samt barn och ungdomar. Biblioteksorganisationen ska ta hänsyn till att flera kulturer och subkulturer samexisterar, och därför särskilt beakta de språkgrupper som bor och verkar i de stadsdelar där biblioteken finns.

Betyder de fagra orden ingenting för de som styr och ställer?

När det var val och politikerna ”hälsade på” här i vår verklighet, pratades det mycket om att ”vi ska satsa på Vivalla”, men det som verkligen sker är kortsiktiga projekt som knappt hinner komma igång innan de läggs ned. Samt kommunala sparplaner som leder till neddragningar i stället för satsningar.

Färre vuxna drabbar inte enbart de som nu måste göra lika mycket på färre händer utan även alla vuxna och barn som behöver sitt bibliotek.

Nedrustningen av Vivalla bibliotek måste stoppas och politikerna inse att stadsbibliotekets personalbrist måste lösas på annat sätt än genom utarmning av stadsdelsbiblioteken.

Vi behöver fler vuxna här, inte färre, vi behöver fler språkkompetenser här, inte färre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons