Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigt bostadsbyggande får inte önskad effekt

Annons

I NA den 24 februari läser vi att kommunledningen i Askersund – med kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) i spetsen – anser att byggandet av fler och nya bostäder i Askersund ska lösa problemet med utflyttning. Askersund har ju inte haft så få invånare på 40 år, och utflyttningen verkar fortsätta.

Detta är ett påstående som i högsta grad kan diskuteras. Vill man inom kommunen stoppa utflyttningen och vända trenden till inflyttning i stället, så torde andra åtgärder krävas.

Det första – för de flesta familjer – torde vara att skapa arbetstillfällen för bägge parter. Oftast vill både man och hustru jobba, heltid eller deltid. En plats där bägge kan finna arbete torde få många inflyttande. Man kan tänka sig att pendla till en grannkommun, men då ska förutsättningarna för övriga kriterier väga tungt.

Ett annat tungt vägande kriterium som drar ”inflyttande” är att den lokala skolan är bra och har gott rykte. Skolan i Askersund är bland de sämsta i landet och ligger på 284 plats av cirka 290 rankade.(2011)

Härefter följer en rad kriterier, varav de flesta torde vara av individuell betydelse: fritidsintressen, naturen, tillgång till sportaktiviteter, säkert boende, knark- och alkoholfritt ...

Ett argument vid val av bostadsort är att kommunen är välskött och hanterar skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt. Att bygga en skola för mellan 300 och 400 miljoner, sju meter från stranden kanske inte bidrar till att föräldrar vill sätta sina barn i den skolan med hänsyn till risken att ramla i vattnet.

Det förefaller som om många nya arbetstillfällen håller på att skapas i Hallsberg under den närmsta åren. Huruvida dessa personer är redo att pendla till Askersund stad förefaller ovisst (25 kilometer på dålig väg). Åsbro (cirka tio kilometer) förefaller mer intressant, även om närmsta högstadieskola då fortfarande ligger i Hallsberg.

Visst är det av stor betydelse att man finner en lämplig bostad när man väl sorterat ut de flesta andra argument för var man vill bo.

Risken är bara att om kommunen satsar allt för ensidigt på billigt bostadsbyggande så får man stor inflyttning av personer vilka pekuniärt sett ej tillför några skattekronor till kommunen, vilket väl inte är vad Per Eriksson (S) i första hand hoppades på?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons