Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biltrafik i Karlslund är ett hot mot idrottande ungdomar

Det har nu några gånger skrivits om olika områden i vårt län där folk klagar på att cykel- och även biltrafik förekommer på därför icke avsedda platser. Känner mig manad inkomma med en del synpunkter även från Örebro.

Annons
Fotbollscup på Rosta gärde. All biltrafik borde förbjudas  i området runt Rosta gärde där så mycket aktiviteter pågår, anser slribenten. Arkivfoto: Stig Nyström

I Örebro finns kulturområdet Hästhagen/Karlslund, skyltar finns uppsatta som visar på kulturområde.

Inom området finns fornåkrar – ryggade åkrar som bildar ett böljande landskap. De tillkom troligen på 1500-talet och var i bruk fram till 16–1700-talet. Fornåkrarna är en fast fornlämning och skyddas av kulturminneslagen. Vidare finns Rosta gärde med ett stort antal fotbollsplaner där allt från småknattar till äldre tränar och spelar fotboll. Fotbollskola med mera.

Stora fotbollscuper som drar massor av besökare. Nu senast Örebrocupen då området hade spelare/besökare från olika länder runt vårt land. Barnens trädgård med allehanda aktiviteter för barnfamiljer och förskolor. KFUM med aktiviteter för såväl gammal som ung, minigolf, kanotuthyrning med mera. AGF gymnastik. Frisbeegolf, grillplatser, möjlighet till fiske för alla åldrar. Promenadstråk och mycket mera som ett stort antal människor ägnar sig åt i denna kulturpark.

Dessutom finns Karlslunds ridskola och fältrittklubb också inom området. Hästarna lämnas och hämtas morgon och kväll och utnyttjar då vägen från respektive hage till stallet i Karlslund. De ska inte behöva trängas med bilister vilket de får göra trots bom och skylt om förbjuden biltrafik. För övrigt finns ridvägar också tillgängliga för dem som önskar rida fritt i naturen. Dessutom tillkommer alla cyklister, föräldrar med barn som nyss lärt sig cykla, äldre med rollatorer samt folk med hundar eller bara vanliga motionärer i olika åldrar.

Vad jag vill belysa är att detta är ett område som verkligen inte är tillåtet för biltrafik. Med biltrafik menar jag även lastbilstrafik som förekommer kvällstid och alltså inte är fordon som utför arbete inom området. Det finns skyltar som visar på att det är ett kulturområde och inom ett sådant ska inte biltrafik få förekomma. Kulturminneslagen anger samhällets bestämmelser till skydd för viktiga delar av kulturarvet. Ansvar för miljön delas av oss alla. Vi ska känna trygghet i vår miljö och inte behöva samla ihop barn, hundar, hästar, cyklar med mera för att släppa fram bilisterna.

Vi måste som vuxna vara rädda om våra barn som spelar fotboll på Rosta gärde. Hur lätt är det inte att en fotboll kommer ut på vägen. Hur lätt är det inte att köra på någon när bilarna tror att de äger vägen som är förbjuden för biltrafik. Säg något och det finns bilister som hotar att döda dig. Tonen är rå många gånger. Campingen som finns inom området har tillstånd köra med en bil till sin plats. Gäster har inte rätt köra dit.

Det finns beslut i fritids- och turistnämnden om att bommar med behörighetskort ska sättas upp. Ännu har inte detta skett. Parkeringsplatser finns runt om området. Hela Risbergska skolans parkering är fri samt infarten från Åbyvägen, Lek- och Buslandet och sedan till höger skylt Hästhagen. Därifrån är det bara att gå några meter över bron för att vara mitt i kulturområdet.

Vänta inte till en svår olycka hänt utan respektera de skyltar som finns om än bättre hänvisning till parkeringsplatser borde finnas.

Själv ser jag framemot att området verkligen avgränsas från bilar (enligt beslut i fritids- och turistnämnden) med tanke på att området ska utvecklas men även med hänsyn till alla dem som redan nu vistas där.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons