Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende protesterar mot trafikproblem i Näsby

Annons

Kritiken mot den omfattande trafiken, bullret från densamma och bristen på säkerhet för oskyddade trafikanter på Ormestagatan vid Näsby kommer från allt fler håll. För en tid sedan uppmärksammade de boende utmed Slipmästaregatan de problem de upplever.

Vi på Holländaregatan har vid några tillfällen pekat på trafikproblemen i debattartiklar, men också vid ett par möten med några av Örebros politiker och tjänstemän. Samtalen har hittills inte lett någonstans. Något gehör för våra förslag och önskemål har vi inte fått.

Vi kan därför efter dessa dialogträffar konstatera att såväl ansvariga politiker som tjänstemän står tomhänta. De har inte kunnat/velat presentera ett enda förslag eller en idé om hur de skulle kunna bidra till att lösa problemen. När vi redovisat egna förslag har vi mötts av kalla handen.

Vid ett möte i maj, i vilket kommunalrådet Björn Sundin, S, och Charlotte Edberger-Jangdin, C, vice ordförande i tekniska samt trafikingenjör Anne-Li Westerberg och infrastrukturchef Anna Kero deltog, redovisade vi de brister som vi upplever finns utmed Ormestagatan. Och framförallt pekade vi på de alltför höga hastigheterna hos många bilister, vilket gör att det är förenat med livsfara att korsa Ormesta-gatan, för såväl gammal som ung.

Vi har bett om att få ”riktiga” övergångsställen vid såväl Näsbyvägen som vid förskolan, men fått nej, vi har bett om att få hastighetsdämpande åtgärder, men fått nekande svar.

Mycket har gjorts vid passagen Näsbyvägen-Ormestagatan, hävdas från kommunens sida. Något som vi inte kan hålla med om. Och har det gjorts något har åtgärderna i alla fall inte varit tillräckliga.

Efter två träffar med ansvariga känner vi att vi står och stampar på samma fläck som från det att vi flyttade hit för snart fyra år sedan. Antingen tycker de ansvariga att vi är ett gäng kverulanter eller också lider de helt brist på idéer hur man ska kunna skapa en bättre boendemiljö för alla dem som bor utmed den allt starkare trafikerade gatan. Vi tror på det senare.

I den detaljplan som ligger till grund för utbyggnaden av Näsby står det klart och tydligt att det skulle skapas säkra passager över Ormestagatan.

På den punkten har man misslyckats totalt. Och frågan är om man inte misslyckats med hela planeringen av området? Att sitta vid ett skrivbord och göra beräkningar och luta sig tillbaka och visa på statistik imponerar näppeligen på oss som bor i området.

Klimatsmart och grönt är honnörsord för styrande politiker, men låt oss konstatera att det bara är tomma ord. I praktiken ser det helt annorlunda ut.

Nu hoppas vi att många fler boende i området tillsammans med oss ska kunna samlas till en bred protest mot rådande förhållanden. Räkna inte ut oss Näsbybor.

Börge Sarup

Åke ErikssonBorådet Holländaregatan 22

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons