Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbyggandet påverkar inflyttningen

Annons

Man kan fråga sig om Moderaterna i Askersund vill ha rollen som det mest bakåtsträvande partiet i kommunen? Detta efter att ha tagit del av Tord Sandgrens debattinlägg. Jag hoppas att jag har fel och detta är en enskild politikers åsikter. Artikeln innehåller dessutom sakfel.

Kommunen tror inte alls att bostadsbyggandet stoppar utflyttningen. Däremot vet vi att den påverkar inflyttningen. Om Tord Sandgren hade läst statistiken noggrant de senast åren hade han sett att det inte är utflyttningen som är det största problemet. Det stora problemet är att det är fler som avlider än som föds. Detta brukar normalt uppvägas av ett flyttnings-överskott.

För att skapa positiv befolkningsutveckling krävs mer än nya bostäder. Självklart påverkar den yttre miljön, kommunikationer samt annan kommunal service om man väljer Askersund som boendeort. Där verkar vi ju trots allt överens. Barnfamiljer efterfrågar oftast barnomsorg innan man gör en flytt till en ny kommun. Skolan är också viktig. Dessutom så är fritidsaktiviteterna betydelsefulla. Vi har byggt både skolor och förskolor runt om i kommunen. Det betyder inte att betyg och meritvärde stiger. Det krävs mer än så.

Skolan arbetar intensivt för att förbättra kunskapsnivån, vi har redan sett visst resultat. För de äldre är det oftare viktigt med annan kommunal service, typ öppettider på bibliotek, fritidsaktiviteter, sport och hälsa.

Den skola som Tord Sandgren ska bygga kostar mycket mer än den som kommunen planerar. Alla tillgängliga uppgifter visar att den budget som finns för ändamålet är 200 miljoner kronor. Det är otroligt mycket pengar för en liten kommun. Men vi ska komma ihåg att eleverna i dag befinner sig i en på gränsen till undermålig skola. Vad är ert förslag till alternativ? När jag frågar oppositionsledaren så är hon med på den uppgörelse som alla partier ställt sig bakom.

I detaljplanen som nu ska på samråd är kunskaps- och kulturhuset planerat längre från stranden än de sju meter som Tord anger. Jag tycker det är slappt att inte ta reda på fakta. Att påstå att barn ramlar i vattnet på grund av att skolan ligger nära vattnet är befängt. Det är ungdomar från 13 år vi talar om.

Kommunens budget har under tio års tid, alla år utom ett, visat på överskott. Det är ett tecken på att vi har god kontroll på ekonomin. Det vet Tord Sandgren, men antyder i stället att ekonomin är vanskött. Därmed inte sagt att det inte finns förbättringsområden. Vi är inne i en tuff tid med neddragningar och uppsägningar.

Om det är arbetstillfällen som lockar till sig boende eller tvärtom kan vi tvista om. Vår styrka ligger i att kunna erbjuda bra, ibland billiga, boendemiljöer. I en kommun full av trygghet, vackra tätorter och en härlig stad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons