Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carema visar vilka som drabbas av din politik

Annons

Vem bestämmer över ditt liv, frågar Rasmus Persson och konstaterar att det inte alltid är individen. Det låter ruskigt. Det Rasmus pratar om är att införa Lov (Lagen om valfrihet) på matleveranser inom hemvården, daglig verksamhet för funktionshindrade, omvårdnadstjänster och inom hemvården. Det du inte bestämmer i ditt liv i dag, är vilket bolag som ska generera vinst på den vård och omsorg du behöver.

Hur individen får mer makt över sitt eget liv, genom att omsorgen av våra äldre och funktionshindrade överlåts till privata företag, misslyckas dock Rasmus med att förklara.

Undersökning efter undersökning ifrågasätter vinsten för såväl kommuner som brukare i att ha privata utförare inom välfärden.

Den senaste tidens Carema-skandaler visar dessutom tydligt vilka det är som drabbas av den politik som Rasmus står för.

Vi i Vänsterpartiet tycker inte att det är speciellt förvånande att dessa företag vill tjäna så mycket pengar som möjligt och därför tummar på kvaliteten i sin verksamhet. Flera undersökningar visar att ”kostnadseffektivitet” i ett kommersiellt vårdbolag ofta innebär färre anställda och anställda med en lägre utbildningsnivå. Vinsten som bolagen gör får i slutändan de gamla betala genom fallskador, undernäring, dålig hygien och höga dödstal. De anställda får också betala med ett slitsammare jobb, en sämre arbetsmiljö och med sämre möjligheter att säga ifrån. Är det att ha makt över sitt eget liv?

Vänsterpartiet har påpekat det här, fackförbundet Kommunal har påpekat det men Rasmus Perssons S-ledda majoritet tycks helt ha missat poängen. Vad har Socialdemokraterna att säga till om i frågan? Ingenting tycks det. Trots att väljarna och medlemmarna tycker annorlunda.

Centerpartiets politik behövs i Örebro kommun, avslutar Rasmus med sina två fullmäktigemandat i ryggen. Det tycker inte jag. Och uppenbarligen inte särskilt många röstberättigade örebroare heller.

Murad ArtinOppositionsråd (V)Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons