Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet. Betonghus är klimatbovar Bygg i trä för miljön

Annons
Miljövänligt hus. Centerpartiet vill uppmuntra till att fler hus byggs i trä som bidrar till en hållbar miljö.Arkivbild: Jan Wijk

Centerpartiet i Örebro kommer aktivt att arbeta för mer trähusbyggande i vår kommun. Att bygga hus i betong har under en längre tid varit tradition i Sverige. Efter andra världskriget var skydd mot bomber en viktig faktor vid husbyggande och hus byggda i trä sågs som alltför oskyddade. I dag är det inte bomberna utan klimatförändringarna som är det stora hotet i samhället.

Hittills har EU:s klimatmål mest upplevts som en fråga om att satsa på lägre energianvändning i de hus som byggs i dag. Centerpartiet menar att vi måste ta hänsyn till alla klimatpåverkande aspekter av vårt byggande om vi ska nå de miljömål som uppställts inom EU och här i Örebro.

Där vi redan byggt kan vi fortfarande förenkla och fokusera på energianvändningen men vid nybyggnation måste klimatpåverkan ses i hela processen. Betonghus är klimatbovar eftersom produktionen av betong och stål innebär stora negativa klimateffekter, och materialen inte är förnybara eller kan återvinnas. Vi bör därför bryta traditionen att bygga så mycket i betong och i stället satsa mer på byggnation i trä.

Vi vill satsa på modernt trähusbyggande inte bara när vi bygger villor och småhus, utan även när vi bygger hyreshus, offentliga byggnader och verksamhetslokaler. Örebro växer och många nya bostäder behövs under kommande år. Som universitetsstad ser vi också att behovet av studentbostäder ökar snabbt. Att använda sig av dagens möjligheter att bygga hyreshus med trämoduler skulle vara klimatsmart och hållbart sätt att snabbt tillgodose behovet av studentbostäder.

Att bygga i trä är tio gånger mer miljövänligt än att bygga i betong och stål. Trä är klimatneutralt och bidrar till en hållbar miljö bland annat genom att binda koldioxid. Skogen producerar stommen till ett femvåningshus var trettionde sekund och råvaran kommer från det svenska skogsbruket. Att öka användningen av trä som byggnadsmaterial innebär ett hållbart byggande vilket är viktigt för att bekämpa det växande klimathotet.

Alla byggnader upp till 25 meters höjd kan byggas med industriellt producerade stommar i trä om de har en källare eller platta av betong att stå på. Därmed kan andelen av de klimatnegativa materialen betong och stål minskas vid byggproduktion vilket innebär klart minskad klimatpåverkan.

Under miljonprogrammens dagar sponsrades stora områden i större städer med rationellt, ofta platsbyggda hus i stål och betong. Nu kan i stället rationellt fabriksbyggda hyreshus i trä med låg vikt transporteras till lämpliga platser i alla kommuner där det finns behov av bostäder till rimliga priser.

Träbyggnationer ger moderna hållbara stadskärnor och skapar förutsättningar för den goda gröna staden. Flera färdigställda projekt i andra kommuner visar att byggkostnaderna också kan minskas. Gemensamma, förbättrade och mer långsiktiga beställarfunktioner gentemot industrin bidrar också till högre kvalitet, lägre kostnader och rationellare produktion.

Kommunerna är den viktigaste arenan för att påverka byggandet i en riktning mot ett mer miljövänligt samhälle. Centerpartiet i Örebro kommun kommer arbeta för att både produktion och drift av bostäder ska bli mer klimatneutrala. Att bygga i trä är ett effektivt sätt att minska koldioxidutsläppen. Utvecklingen inom trähusbyggande har gjort det möjligt att bygga energieffektiva hus som produceras på ett miljövänligt sätt.

Flera kommuner med högt ställda miljömål arbetar i dag fokuserat för att främja trähusbyggande. Centerpartiet i Örebro vill att vår kommun också ska bli en föregångare inom området, både när det gäller våra offentliga lokaler och privata aktörers byggande.

Tar vi klimathotet på allvar är det viktigt att inte bara satsa på förnybar energi, utan även satsa på mer förnybara material. Trä kan återvinnas! Det kan inte betong!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons