Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då ökar risken för störningar i gasleveranserna till EU

Situationen i Ukraina kompliceras för varje dag. Efter ockupationen av Krim har många vaknat och förstått att Putins ambitioner sträcker sig längre än de kunnat föreställa sig. 

Annons

Frågan som alla bävar inför är om Kreml kommer nöja sig med Krim eller om man kommer fortsätta vidare till östra Ukraina.

EU:s ledare har protesterat och hotat med visumförbud, sanktioner etcetera. Men problemet är att EU på kort sikt har få effektiva fredliga medel mot Kreml. För Kreml fruktar inte visumförbud, frysta tillgångar, inte ens sanktioner från enskilda länder. Det enda fredliga medel som Kreml fruktar är sanktioner mot gasimport till EU. Och det kommer inte att hända. För Ryssland levererar 30 procent av den gas som EU behöver. Med andra ord sitter många länder i EU i ett energipolitiskt skruvstäd som de inte på kort sikt kan komma ur.

I den allmänna debatten tröstar man sig med att Putin inte kommer stoppa gasleveranserna till EU-länder eftersom Ryssland behöver våra betalningar. Det stämmer. Men det finns två aspekter som man förtiger.

För det första att om nu Ryssland höjer gaspriset till Ukraina med 80 procent får man räkna med att desperationen i dess följd kommer att leda till avtappningar (stöld) av gas som passerar genom Ukraina. Och det kommer att orsaka problem med gasleveransen till EU. För det andra: så länge vi sitter fast i Putins energifälla kommer vi aldrig kunna på riktigt påverka Putin eller parera Kremls imperialistiska ambitioner.

Det som måste göras är att bygga ut infrastrukturen för energi i EU, så att länderna snabbt kan transportera energi sinsemellan. Plötsliga stopp av gasleveranser kan då pareras genom att man snabbt importerar eller exporterar gas och el från andra EU-länder och därmed omöjliggör utpressning från Ryssland. Dessutom behövs nya LNG-terminaler för import av flytande gas i fler hamnar.

Men detta mål – att ha en gemensam energimarknad i EU – är svårt att åstadkomma på kort sikt. Trots vackra och stora ord från medlemsstaterna finns en ovilja att agera. När man kommer hem till respektive medlemsland är det bara nationell, nästan protektionistisk, politik som gäller inom energiområdet. Därför är det viktigt att frågan lyfts på europeisk nivå, och därför måste den Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (ERBD) och Europeiska investeringsbanken (EIB) få i uppdrag att stödja dessa nödvändiga investeringar. Det skulle möjliggöra en diversifiering av energiberoendet och därmed också omöjliggöra utpressning från Ryssland.

Slutligen måste EU-länderna göra upp med idén att avveckla kärnkraften, som Miljöpartiet i Sverige kräver och som Tyskland deklarerat att de vill. I flera länder har de gröna partierna redan lyckats genomföra det och därmed satt oss i beroende av en allt mer auktoritär rysk regim. Det är bland annat det som är den bakomliggande anledningen till att Tyskland motsätter sig sanktioner mot gasimport. Det skadar den tunga tyska industrin och är därmed omöjligt att förhandla om för tyska ledare. Men det finns också andra samordningsproblem. Den nationella politiska debatten om att vara ”bäst på hemmaplan” är inte synkad med andra länders legitima behov och skydd mot störningar i energitillförseln. Därför krävs det mer samarbete för att klara av de utmaningar som EU:s medlemsländer står inför.

Det finns flera olika initiativ som skulle kunna gynna en pan-europeisk utveckling och det finns samarbetsorganisationer som bevisligen har lösningar. Men det som krävs är att medlemsstaterna ger upp vissa delar av sitt nationella självbestämmande i utformningen av EU-omfattande, fungerande energisystem, så att man kan optimera var man bygger och vad man bygger. Det krävs också att man verkligen vill hävda den europeiska konkurrenskraften i världen.

Ryssland har medvetet skapat en energifälla. Man har länge jobbat på att skapa ett energiberoende för att med hjälp av gas kunna påverka länder i den riktning Kreml vill. Men vi kan inte sitta fast i den fällan. EU måste kunna skaffa sig fredliga maktmedel att hantera rysk utpressning. Vår frihet och säkerhet är knuten till möjlighet att fredligt hantera EU:s auktoritära grannar.

Kandidat till EU-parlamentet (FP)

Jasenko Selimovic

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons