Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att göra uppror mot makthavarnas arrogans och girighet

Annons

Redan under romarväldets dagar visste makthavarna att så länge folket erbjöds bröd och skådespel var den egna makten tryggad. Dagens makthavare har precis samma insikter och kan lugnt fortsätta att berika sig själva så länge större delen av folket, medelklassen, har tillgång till mat och förströelse.

Den 4 april fanns i NA en artikel med rubriken var ”SJ-chefen fick regelvidrig extralön”. Läser man artikeln finner man att den tidigare ordföranden för SJ:s styrelse Ulf Adelsohn som träffade ett avtal med den nyss avgångne SJ-chefen Jan Forsberg om att dennes bilförmån skulle upphöra. I utbyte fick Forsberg en ”förtida lönekompensation” på 474 414 kronor.

Avtalet bryter mot regeringens riktlinjer som anger att det ”är hela styrelsens ansvar att fastställa ersättning till den verkställande direktören”. Avtalet ingicks den 7 februari 2011 och på grund av att Jan Forsberg sagt upp från SJ och slutar tidigare en beräknat skall han betala tillbaka 213 312 kronor.

Faktum kvarstår att Jan Forsberg ovanpå sin grundlön på 4,1 miljoner kronor fick ett tillskott på ytterligare drygt en kvarts miljon kronor.

Ulf Adelsohn säger sig inte ha en aning om att avtalet var ett regelbrott och ber ”oförbehållsamt om ursäkt”. Den nye ordföranden i SJ-styrelsen Jan Sundberg kommenterar det hela med att han tycker att det är bättre att han och bolaget lägger energi på att skapa värde för kunderna (resenärerna) än att hålla på och förklara undantag från ägarens riktlinjer.

Jan Forsberg och ytterligare sju höga chefer i SJ har uppsägningstider som är tolv månader, vilket är dubbelt så lång tid som reglerna numera föreskriver. Efter uppsägningstidens utgång har Jan Forsberg enligt avtal rätt till avgångsvederlag i ytterligare tolv månader. Forsberg fyller 61 år i sommar och har ett pensionsavtal som ger 2,8 miljoner kronor per år mellan 62 och 65 års ålder för att därefter sjunka till ”futtiga” 2,0 miljoner kronor per år mellan 65 och 80 års ålder.

Man tar sig för pannan inför maktens arrogans. Någon gräns för girigheten tycks inte finnas. Svenska folk – det är dags för ett nytt Dalauppror.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons