Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att införa medborgarförslag i Örebro kommun

Annons

Det finns många hinder för ett tillgängligt samhälle, men de flesta går att lösa om bara viljan att förändra finns. Vi sägs i dag leva i ”Ett samhälle för alla” Detta innebär konkret att vi ska ha samhällsgemenskap med mångfald som grund och att medborgare i alla åldrar blir fullt delaktiga i samhällslivet.

Frågan är om Örebropolitikerna verkligen kan och vill skapa förutsättningar för allas delaktighet och möjlighet för att få vara med i samhällsutvecklingen? Politiken har tyvärr som tradition att bemöta önskemål och krav med att skylla på dålig ekonomi eller brist på tid. ”Medborgarfrågor” är tvärvetenskapliga/ tvärpolitiska och bör inte särbehandlas inom kommunpolitiken.

Projekt Örebro Deltar har fått ett antal förklaringar från förtroendevalda om varför det inte är aktuellt med medborgarförslag i kommunen. ”Vem som helst kan kontakta någon politiker och lämna förslag”, ”Det blir en administrativ omöjlighet att handlägga alla förslag som lämnas in”, ”Det blir en massa löjliga frågor som vi inte har tid för i fullmäktige”, ”Fullmäktige ska arbeta med viktiga frågor”, etcetera.

Projekt Örebro Deltar anser att dessa svar är ogrundade samt nedvärderande om medborgarnas kompetens och genomförde därför under en tid en enkel kartläggning av medborgarnas syn på begreppet ”medborgarförslag”. Vi gick ut på ”stan” och intervjuade 100 personer i olika åldrar ”.

Resultatet som enligt oss borde intressera kommunstyrelsen blev följande: 25 procent av de intervjuade var inte intresserade av att påverka genom medborgarförslag. Hälften av dessa visste inte vad ett medborgarförslag var.

75 procent ville absolut att fullmäktige skulle besluta att införa medborgarförslag och hälften av dessa trodde att denna möjlighet redan fanns i Örebro (i denna grupp ingick även fritidspolitiker nota bene).

Om kommunen fortsätter med att enbart behandla frågor från partiorganen, medverkar fullmäktige till att aktivt segregera medborgarna, det vill säga man följer inte lagstiftningen. Föreliggande förslag syftar främst till att skapa ett intresse i Örebro för att medborgarförslag i nära framtid inrättas i kommunen. Örebro är ensam i länet med att inte erbjuda invånarna detta utomordentliga demokrativerktyg.

Med hänvisning till ovan skrivna föreslår demokratiprojektet Örebro Deltar, att kommunstyrelsen föreslår fullmäktige i Örebro att besluta, att den som är folkbokförd i kommunen får väcka ärenden i fullmäktige genom medborgarförslag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons