Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att kvinnor får lön för hela arbetsdagen

Annons

Efter klockan 15.56 jobbar kvinnor gratis. Varje dag.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har i stort sett varit oförändrade sedan 1980-talet. Även om utvecklingen går i rätt riktning, så går den oacceptabelt långsamt. Fortsätter vi i nuvarande takt kommer det att ta ytterligare 51 år innan vi når jämställda löner, först år 2066 är vi äntligen framme.

För tre år sedan gick kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer samman för att sätta tryck i frågan om jämställda löner. Vi bildade 15.51 – rörelsen. Löneskillnaden i kronor räknades om till timmar och minuter på en arbetsdag mellan 08–17. I dag är löneskillnaden mellan könen 13,4 procent. I tid innebär det att kvinnor får lön till klockan 15.56. På tre år har löneskillnaden minskat med fem minuter.

Genomsnittskvinnan tjänar i dag 4 500 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad. På ett år blir det 54 000 kronor och under en livstid tjänar en kvinna i genomsnitt ungefär tre miljoner kronor mindre än en man, vilket också innebär lägre pension. Kvinnor har lägre löner än män inom alla sektorer och i nästan alla yrken.

Vi i 15.56-rörelsen vill göra något åt det här! Vi är ense om att löneskillnader byggs strukturellt och alltså måste ändras strukturellt. Vi ställer tre krav;

Jämställd föräldraförsäkring. Vi kräver att ett jämnare uttag stimuleras för att skapa nya villkor för deltagande på arbetsmarknaden och i hemmet. Kvinnor tar ut den största delen av föräldraledigheten och är de som på kort och lång sikt förlorar mest ekonomiskt. Män tar ut en mindre del av föräldraledigheten men är de som förlorar tid och kontakt med sina barn.

Årliga lönekartläggningar. Det har visat sig att där lönekartläggningar görs är skillnaden mellan mäns och kvinnors löner mindre än där lönekartläggningar inte görs. Kvinnor har lägre ingångslöner än män och skillnaden förstärks under hela arbetslivet. Vi kräver årliga kartläggningar och kontrollfunktioner som ser till att de efterlevs.

Samma rätt till heltid. Vi kräver att kvinnor och män ges samma rätt och möjlighet till heltidsarbete.

I dag, på Internationella kvinnodagen, deltar tusentals människor runt om i landet i en digital manifestation på Facebook, Twitter och Instagram. Exakt klockan 15.56 svämmar internet över av vårt budskap: ”Efter klockan 15.56 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen!”

15:56-rörelsen fortsätter tills vi kan döpa om oss till 17.00-rörelsen.

Nora

Helena Vilhelmsson (C)

Centerkvinnorna

Nora

Gabrielle Peteri (FP)

Liberala kvinnor

Örebro

William Grönlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons