Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att satsa på personalen

Annons
Satsa på lärarna. Att bara satsa på skollokaler räcker inte, för att skolan ska bli bättre krävs att man prioriterar innehållet, skriver Christina Örnebjär och Mats Hellgren, moderater i Kumla. Arkivbild: Anders Törnström/Motala tidning

Nu är inte längre oppositionen ensam om att berätta vad skolan i Kumla behöver. Våra åsikter har länge viftats bort som irrelevanta och våra förslag har lika länge röstats ner utan konstruktiv diskussion. Nu får vi stöd från skolinspektionen som gjort en grundlig genomlysning av skola, förskola och fritidshem i Kumla.

Skolinspektionens rapport pekar på en rad områden som behöver förändras och vi från oppositionen ser hur det i många fall sammanfaller med det som vi har sagt eller föreslagit i olika sammanhang under flera år. Ett exempel är rektorerna som behöver få mer tid till att vara skolledare och mindre tid till administration vilket var en av huvudpunkterna i oppositionens budget inför 2012 och som funnits som ett förslag från oss länge.

Skolinspektionen påpekar brister i planering och styrning samt uppföljning av de mål man sätter upp. Att det delvis har sin grund i att man fokuserar allt för mycket på andra verksamheter i Kumla kommun har till och med uppmärksammats på ledarsidan i Svenska Dagbladet där man för en kort tid sedan skrev att Kumla kommun satsar för mycket på fritidsanläggningar vilket sker på bekostnad av bland annat skolan.

Det går inte att bortse från att de flesta problem som påpekas av skolinspektionen bottnar i att man har för dålig grundbemanning vilket i sin tur beror på att budgeten är för snålt tilltagen eller åtminstone feldisponerad. Stora belopp satsas på skolan men en allt för stor del av detta går åt till hyror och byggnader i stället för att gå till personal och verksamhet. Enligt medarbetarenkäten – och många andra undersökningar som gjorts – känner lärarna att de gör ett viktigt jobb och att de trivs med sina uppgifter men de har ett allt för lågt förtroende för kommunen som arbetsgivare och upplever sig ha ont om tid till sina arbetsuppgifter.

Det finns ingen genväg. Det går inte att få till god undervisning om personalen känner att de inte räcker till. Det kvittar vem som designat skolan eller om väggarna är gjorda i italiensk marmor. Många bra pedagoger i en enkel lokal gör alltid ett bättre jobb än få pedagoger i slott och fina salar. När man kommer ner till grunden av det goda lärandet är det den personliga kontakten och möjligheten att ta sig tid för eleverna som är avgörande för resultatet.

Låt rektorerna vara de pedagogiska ledare de ska vara och ge dem möjlighet att få hjälp med det administrativa. I vilken annan chefsposition kan du vara chef över femtio medarbetare och inte ha någon ekonom vid din sida?

Låt lärarna vara lärare och ge dem tid att vara med eleverna, tid att reflektera och planera.

Att satsa på personalen är att satsa på skolan – på så vis når vi högre måluppfyllelse, arbetsro och social utveckling. Att satsa på lokaler är just det – en satsning på lokaler.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons