Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför röstade Centern och Kristdemokraterna ja till Örebro flygplats

Annons

För en gångs skull tänker Socialdemokraterna företagsekonomiskt och strategiskt och därför vore det dubbelfel att rösta emot ett ägande och inflytande i Örebro flygplats.

För att säkra att ägandet hamnar på rätt plats i Kumla kommuns ekonomi föreslog Kristdemokraterna och Centern tre tillägg till beslutsunderlaget: delägarskapet läggs i Kumla Fastigheter AB på sikt ska ägandet breddas ägandet ska utvärderas efter två år

Med detta tillägg säkrar man att Örebro flygplats läggs i den kommersiella delen av Kumlas ekonomi och därmed inte belastar skola, vård och omsorg. Tyvärr kunde inte Socialdemokraterna eller de andra oppositionspartierna ta till sig detta upplägg.

I omröstningen i fullmäktige röstades C och KD:s förslag ner. Vi, läs KD och C, kommer dock att fortsätta att verka för att få med oss övriga partier på vårt upplägg, det vill säga samma upplägg som i Örebro kommun att lägga ägandet i ett bolag.

I Örebro läns landsting och Örebro kommun röstade C, KD, S, M för ägardirektivet för Örebro flygplats. Ett mycket klokt beslut.

Örebro flygplats behövs för att säkra framtidens välfärd i Örebro län. Flygplatsen är en av de större aktörerna för fraktflyget i Sverige och är av avgörande betydelse för näringslivet och därmed jobben i vår region. Det är arbetstillfällena som skapar skatteintäkter som i sin tur finansierar den gemensamma välfärden, sjukvård och annan välfärd.

De röster som ställer det offentligas engagemang för vård och omsorg mot satsningar på infrastruktur är helt fel ute. Utan arbetstillfällen blir det heller ingen vård.

Örebro flygplats ägs av ett dotterbolag till Länstrafiken, som från och med senaste årsskiftet är helägt av landstinget. Diskussioner har förts om att säkra ett bredare engagemang för flygplatsen genom att närmast berörda kommuner skulle gå in som delägare. Avsikten är nu att skapa en ny ägarbild, innebärande att landstinget och

Örebro kommun får 44,95 procent vardera samt att Kumla och Karlskoga går in med vardera 5,05 procent av ägandet. Sedan ska ägarbilden inte se ut så här för all framtid men just nu är det lämpligt.

Allting hänger ihop. Örebro flygplats behövs för näringslivets frakttillgänglighet och jobben i vår region. Jobben skapar skatteintäkter till det offentliga och är grunden för en tryggad gemensam och offentligt finansierad välfärd.

Per Holm (KD)

Jan Engman (C)

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons