Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De färdigbehandlade måste tas omhand

Det går inte längre att acceptera att människor som är färdigbehandlade i vården ska tvingas ligga kvar i sin sjukhussäng. Bara för att kommunen de bor i inte ser till att klara av att ta emot dem när de skrivs ut.

Annons

Oftast är de gamla och sköra. Ibland blir de kvar där veckovis. I dagsläget rör det sig om ett 70-tal personer. De flesta Örebroare.

Den här situation är inte ny. Folkpartiet har i tio år drivit kravet på en snabbare utbyggnadstakt av äldreboenden i Örebro kommun. Men under Rasmus Perssons (C) och Lena Baastads (S) ledning har äldreomsorgen prioriterats ned.

Även landstingsledningen insåg detta för flera år sedan.

Men i stället för att jobba med långsiktiga lösningar tillsammans med Örebro kommun, där landstinget/regionen kan ställa tydliga krav, väljer landstingets ledning att tillsammans med Örebro kommun satsa på symbolprojekt som avlöser varandra.

Senast har det varit Tullhuset som skulle vara lösningen på alla problem. Såväl Persson som Forsberg–Fransson var tydliga med att när väl Tullhuset öppnat, skulle köerna av medicinskt färdigbehandlade försvinna.

Men alla med insikt i äldreomsorgen visste att även det bara var förhoppningar och tomma ord. Tullhuset löste inte de grundläggande problemen inom äldreomsorgen. Antalet platser för äldre med stora omsorgsbehov var och är underdimensionerat.

I det perspektivet är det ovärdigt att kommunledningen i Örebro låter prestige och politiska ideologiska låsningar gå före de äldres välfärd. Attendo Rynningeviken, med drygt 50 boendeplatser i ett fantastiskt område för äldre i behov av omsorg, borde omedelbart startas. Det skulle öka många äldres livskvalitet, och ge fler örebroare en bättre vård.

Situationen blir allt mer akut. För samtidigt tvingas vården framför allt på USÖ hålla ungefär lika många vårdplatser stängda, därför att det saknas sjuksköterskor.

Nu måste den politiska ledningen för såväl Örebro kommun som regionen ta ansvar. Region Örebro län måste agera.

* För det första måste vi kräva politiskt ansvar från Örebros kommunledning. Det duger inte att skissa på lösningar som ligger flera år fram i tiden.

* För det andra måste priset för Örebros underlåtenhet kraftigt höjas från dagens 4 500 kronor per dygn. Kostnaderna ska motsvara de utgifter Regionen i verkligheten har, vilket troligtvis är minst det dubbla.

* För det tredje borde Region Örebro län undersöka om det är möjligt för regionen att skriva avtal med Attendo Rynningeviken. Äldreboendet borde då kunna fungera som en form av eftervård med rehabilitering. Regionens kostnader skulle mer än väl täckas av Örebro kommuns betalningsansvar för dessa personer.

I den situation som alldeles för många av Örebro kommuns sjuka äldre befinner sig i får ingen sten lämnas ovänd. Varje försök till lösning måste prövas. Ytterligare en dag utan god omsorg för en sjuk, äldre människa är en dag för mycket.

Oppositionsråd Region Örebro län

Anna Ågerfalk (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons