Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Askersunds ekonomi är helt under isen

Annons
Debattören anser att Askersunds ekonomi är under isen.

Den politiska ledningen har tappat kontakten med verkligheten. Önsketänkande styr och man glömmer att utgifterna måste vara mindre än inkomsterna. Resultatet blev underskott.

Vad har gjorts sedan underskottet blev känt? Vad är resultatet av det som gjorts?

Samlat budgetunderskott 2017 från nämnderna 22,3 miljoner kronor.

Med sådana siffror borde drastiska beslut tas på stubben till exempel:

Totalt anställningsstopp.

Investeringsstopp.

Inköpsstopp.

Ompröva alla ej myndighetskrävda befattningar till exempel hållbarhetsstrateg, inflyttningslots med flera. Flytta sådan personal till andra absolut nödvändiga befattningar om någon sådan slutar.

Förtida budgetkontroll av nämnderna för 2018 så att budgeten tas på allvar. Om kommunledningen beslutar att bygga en bro för tre miljoner kronor så ska det inte vara möjligt att en förvaltning levererar en bro för sex miljoner. Om så sker ska ansvarig chef söka annat jobb.

Drastisk omorganisation av organisationen kring Sjöängen och kommunens marknadsföring för att minska driftsunderskottet för kommunförvaltningen (avser ej skoldelen av Sjöängen). Se detaljer i medborgarförslaget Askersundsporten AB som finns att läsa på kommunkontoret.

Vad mer behöver göras och vad mer behöver ifrågasättas och utredas?

Byggklara villatomter för självbyggare behövs. Dammsug centrala Askersund och Åsbro efter lägen.

Demografin är som bekant inte bra och framtidsprognosen är mörk. Vi måste få inflyttning av skattebetalare.

Byggklara villatomter för självbyggare behövs. Dammsug centrala Askersund och Åsbro efter lägen. Ta fram nya stadsplaner. Förslag finns: använd området mellan Lingon och Blåbär och Banvallsvägen där man kan stycka av tomter på båda sidor om floden som rinner i dalen, och området mellan Marinan och Husabergsudde, så nära Alsen som möjligt.

El och miljöbilar ifrågasätts. Ställ ett enda krav till förvaltningen: Leasa bilar med lägsta kostnad per km under avtalsperioden . När kassan är skral får man göra val.

Om pensionärerna levt 75 år med normal mat och överlevt, kan de leva de sista 25 åren med samma sorts mat.

Ekologiska ingredienser i maten ökar inköpskontot med 40 procent per år. Det finns ingen vetenskaplig grund för detta alternativ. När kassan är skral får man göra val. Om pensionärerna levt 75 år med normal mat och överlevt, kan de leva de sista 25 åren med samma sorts mat. Det viktigaste är att maten är aptitlig så att intaget inte blir för litet.

Vi vill se en kalkyl för det nya äldreboendet och med klara besked om hur mycket effektivare det nya boendet kommer att bli och hur mycket som taxorna inom äldrevården kan sänkas med.

Askersund behöver en SLÖSO (slöseriombudsman)

Veine Knutson

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons