Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Hjalmar om att ro hem en melodifestival

Hjalmar Berglund i satirisk högform om att få en melodifestival till stan, förlåt byn.

Annons
Peter Flacks revy-alter ego Hjalmar Berglund ger sig in i den politiska debatten.

Så här lyder debattinlägget, kommentera gärna!

Ujejuj…det blev ingen melodifestival från Viby By det här året heller. Vi hade ansökt om att få en deltävling, eller åtminstone ”sista sucken”, men det sprack. Ni anar inte hur nära det var.

I kommunstyret har vi länge talat om att vända en trälig trend som vi i Viby By är utsatta för. Vi är en avfolkningsort eftersom folk flyttar härifrån. Och för att bli en ”påfolkningsort” måste något göras.

Vid ett extramöte i kommunstyret bad Evert Persson från Fjugesta att få ordet och sa: ”Gubbar och gummor! Nu måste vi sätta Viby By på kartan!”. Något så intelligent och välformulerat var det länge sedan vi hört i Viby By. Var han fick det ifrån har jag ingen aning om, men vi var alla mäkta imponerade. Det var ”mitt i prick!”.

Vi ansökte omedelbart om Melodifestivalen.

Kalle Knutsson har en jättelada som står tom. Knutsson var tvungen att lägga ner mjölkproduktionen eftersom stordriften gjorde kossorna så stressade att dom mjölkade på sej.

Kalles lada är större än Conventums Arena och bra mycket mysigare. Alla gamla bås finns kvar så de medverkande artisterna skulle få varsitt eget ”loge-bås”. Det finns till och med ett sånt där rörsystem om man skulle behöva utfodra artisterna.

Vi räknade med att kunna trycka in minst 4 378 stycken i publiken om vi byggde några obekväma gradänger. Som av en händelse hade kommunen stoppat undan lite skattepengar så det var inga ekonomiska problem.

Knutsson var villig att hyra ut ladan men det gick ju inte. SVT skulle ju ha minst en halv miljon för att komma till Viby By över huvud taget. Som tur var fanns det skattepengar till det också.

Dessutom krävde TV ett stort artistkalas för alla som var med. Det skulle inte kosta mer än runt 400 000 kronor så det var inga problem att få loss skattepengar också till det.

Dessutom känner min granne Holger en tjuvfis…nej jag menar ”båtinnehavare”, som skulle kunna tänka sej att sponsra evenemanget med Hjälmar-gös.

Eller mutfisk som det kallas numera.

Vi var också tvungna att lösa alla problem med övernattningar, snöskottning, plogningar, avstängningar, poliser och ordningsvakter samt, mycket viktigt, kontinuerliga transporter till och från Systemet i Hallsberg.  Vi räknade med att hela evenemanget skulle kosta omkring 2,5 miljoner kronor. Det är ”småpotatis” i vår budget. Visserligen fick vi dra ner på all regional kultur.

Konstnärskollektivet, folkdansgruppen, teatergruppen, rockkällaren och amatörtalangen blir utan bidrag de närmaste tio åren, men att sätta Viby By på kartan måste ju få kosta en slant.  Plus att ett sånt här historiskt evenemang skulle få hela orten att ryckas med i festivalstämningen och få näringslivet att blomstra som aldrig förr.

För mitt inre kunde jag se festivalflaggan muntert fladdra på flaggstången framför Församlingshemmet. Vi fick nämligen ett oerhört generöst erbjudande från arrangörerna att få använda deras logga i vår marknadsföring.

Alla vi som ”räknas” i Viby By skulle också få tillfälle att sola oss i glansen av alla de välkända artisterna.

När det kom till festivalballonger hade vi säckvis med ballonger sparade sedan förra gången vi hade kalas.

Det stod i och för sej ”Kumlaanstalten 25 år” på dem men det fanns både runda och avlånga i färgerna orange och lila. Ballongblåsare hade vi också fixat. Min lilla älskade hustru Hilda har ofattbara lungresurser som hon hade lovat ställa till förfogande.

Då meddelade plötsligt TV att i år skulle man ha glittriga ”pom-poms” som alla skulle vinka med och just den detaljen klarade inte vi i Viby By med så kort varsel. Eller, skatteslantarna började tryta!

Tävlingen gick nu i stället till en oss närbelägen Centralort /som redan finns på kartan/. Det är bara att säga: ”Grattis”.

I lördags sändes hela spektaklet i TV och Filippa Bark kunde meddela svenska folket att vattnet i vattentornet Svampen luktar och smakar bajs. Bättre marknadsföring än så är det svårt att tänka sig. Där fick man verkligen valuta för pengarna.

Vi i Viby By får komma igen nästa år. En liten ynka skattehöjning och saken är klar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons