Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Vore det inte bättre för Noraborna att närma sig Örebro?"

Annons

I mellandagarna kunde man i NA läsa en enkät som gjorts med de norra länskommunernas kommunstyrelseordföranden.

Noras kommunalråd Solveig Oscarsson (S) var med och svarade på frågan vilka saker som var de viktigaste under 2015. En av det tre saker som hon räknade upp var frågan om platser för medicinskt färdigbehandlade efter att lämnat de sjukhuset.

Här fick vi än en gång läsa hur man ämnade försöka lösa ett problem i samarbete med övriga så kallade KNÖL-kommuner i norra Örebro län.

Förra året beslutade politikerna i Nora dessutom att kommunen skulle vara med och betala en utredning om hur samarbetet mellan Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors ska kunna utökas och gå längre än det samarbete man i dag har inom ramen för bland annat BMB och BKT.

Jag tycker att ambitionen att fördjupa samarbetet i norra länet är feltänkt ur Nora kommuns och Norabornas perspektiv. Jag kan förstå att de andra kommunerna ser nyttan med det men hur skulle det gagna oss här?

Om man ser på Sveriges administrativa uppdelning i 290 kommuner så kommer inte den att hålla mycket längre.

Den demografiska situationen och kommunernas ökande åtaganden kommer leda till att det inom en inte alltför avlägsen framtid blir aktuellt med kommunsammanslagningar.

Antingen kommer det att ske på kommuners egna initiativ eller så sker det på kommando från statsmakterna.

Oavsett hur sammanslagningarna går till, ligger det verkligen i Noras intresse att vara än mer sammanbundet med Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors när detta blir aktuellt?

Visst delar de fyra kommunerna en gemensam historia men har de verkligen en gemensam framtid? Och framför allt, är det den bästa lösningen för Noraborna?

Det måste vara bättre för oss i Nora att i framtiden tillhöra tillväxtregionen Örebro i stället för den avfolkningsbygd och glesbygd som norra länet är och än mer utvecklas till?

Ligger inte kommunens framtid snarare i närheten till arbetsmarknaden i Örebro än i någon diffus känslomässig koppling till Bergslagen?

Borde det inte vara naturligare att sträva mot ett närmare samarbete med Örebro kommun?

Kanske vore också Kumla kommun intressant då de på många sätt har samma läge och förutsättningar som oss.

Just frågan om det medicinskt färdigbehandlade lämpar sig kanske bäst att lösa i norra länet, vad vet jag?

Men i stället för att alltid utgå från att lösningen ligger i ett utökat samarbete inom KNÖL borde politikerna låta utreda vilka behov just vi i Nora har.

Vilka möjligheter och alternativ till samarbeten finns för just oss i vår kommun?

Det är ändå Norabornas bästa politikerna här är satta att tillse och då måste man våga och orka se ett steg längre än vad som är enklast och bekvämast för stunden.

Man ska kunna kräva av våra politiker att de ska vara visionära och inte bara tänka fram till nästa KNÖL-möte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons