Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattinlägg: "Werme öppnar för normalisering av Sverigedemokraterna"

Annons
spartanskt. SD föreslår enklare standard på fängelser för utländska medborgare.½Arkivfoto:AP/TT

På 2014 års sista dag uttalade sig Staffan Werme på följande sätt: ”Jag tycker inte att man ska samarbeta med SD i någon fråga om migration eller invandring, men för att de ska kunna granskas som andra partier måste de kunna få redogöra för sin politik på andra områden, som skattefrågor, välfärdsfrågor och utbildningsfrågor. Man måste våga prata med dem i de frågorna, man kan inte bara låtsas som att de inte finns”, säger Staffan Werme. /NA 2014–12–31

Werme, som sitter i Folkpartiets partistyrelse, borde ha förvånat och upprört liberalerna i sitt eget parti.

Det är väl ingen som har kännedom om Sverigedemokraternas partiprogram och deras motioner i riksdagen, ”som låtsas att de inte finns.”

Det är ju just deras konkreta existerande politik i alla frågor som gör att de ej är en samarbetspartner för något parti som kallar sig självt liberalt och demokratiskt.

Den grundläggande hållningen i SD:s politik tar sin utgångspunkt i, att alla människor inte är lika värda och detta visar sig på alla politikens områden.

Werme känner säkert till, att regeringsformen föreskriver att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde.

Det åligger det allmänna att motverka diskriminering.

Den enskilde garanteras i regeringsformen ett skydd för de grundläggande fri och rättigheterna.

Det är just därför som ett samarbete med SD inte borde vara aktuellt.

Deras icke-respekt för den enskilde individen visar sig på alla politikens områden.

Vad menar Werme med att de måste kunna få redogöra för sin politik på andra områden? Vem har hindrat SD från att redovisa sin politik och varför känner inte Werme till den eller om han gör det, hur vill han föra en närmare diskussion?

Om Werme till exempel tar del av några av de motioner till Sveriges riksdag som partiets främsta företrädare står bakom borde han själv och varje liberal bli upprörd över deras syn på den enskilda människan och deras ifrågasättande av den enskilde individens rätt till just de mänskliga rättigheterna. Det gäller såväl förslagen som motiven.

Motionerna handlar bland annat om rättspolitik – införandet av spartanska fängelser för utländska medborgare, arbetsmiljöpolitik – förbud för polisen att verka för ökad rekrytering av minoriteter, säkerhetspolitik –registrering av intagnas ursprungsnationalitet, sexualpolitik – att samkönade par inte ska få adoptera, demokratipolitik – förbud mot dubbelt medborgarskap.

Ovanstående exempel åskådliggör den människosyn som präglar SD och dess avsaknad av respekt för de demokratiska och humanistiska värderingar som ligger till grund för internationella konventioner och svensk grundlag. Detta utan att vi behöver gå närmare in på deras migrationspolitik.

Werme föreslår att vi ska diskutera med SD om ”…politik på andra områden som skattefrågor, välfärdsfrågor och utbildningsfrågor.”

Wermes förslag är märkliga, för även i dessa frågor målar SD ut invandringen som huvudanledningen till den felaktigt förda politiken.

Med SD:s egna ord: ”En ansvarslös invandringspolitik har lett till stora påfrestningar som i kombination med den fria etableringsrätten av friskolor skapat en splittrad skola där kvaliteten varierar kraftigt från skola till skola.”

Är det kring denna utbildningspolitik som Werme vill diskutera med SD?

Eller samarbeta kring deras syn på välfärden och vården?

Minns Werme att Björn Söder kallade det för skammens dag då Alliansens och Miljöpartiets överens-kommelse för att ge illegala invandrare vård röstades igenom?…eller menar Werme diskussioner kring skattepolitiken? ”Genom en restriktiv invandringspolitik kan Sverigedemokraterna frigöra stora resurser. Strax över hälften av det ökade budgetutrymmet kommer då från besparingar gällande invandringen …Sverigedemokraternas finansiering *Ansvarsfull invandringspolitik – 187,8 mdkr”

Werme bidrar till att en icke-humanistisk hållning i politiken får ökat utrymme och antyder att det bara är SD:s invandringspolitik som vi ska ha en viss distans till.

Är det inte uppenbart för varje liberal att SD:s grundhållning präglar alla politikens områden?

Nu när samtliga partier på riksdagsnivå vägrar att föra samtal och samarbeta med SD, öppnar Werme upp för möjligheten.

Det blir då viktigt att Folkpartiet i Örebro tar avstånd från Wermes förhållningssätt som bjuder in till en normalisering av SD:s politik. En politik där alla människor inte är lika värda.

Örebro

Stefan S Widqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons