Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Definiera onödiga moment i äldrevården

Annons

Är tidsstudiemannen tillbaka? I dag får vi samtal från våra medlemmar att det är tuffa arbetsförhållanden i hemvården i Örebro. Medlemmarna är jagade av politikens mål att vända underskott till plusresultat genom att öka den direkta brukartiden. Rasmus Persson (C) skrev i en replik till Malmqvist (MP) den tredje april att man ska dra in på den administrativa tiden samt logistiska onödiga moment och tillbringa mer tid hos brukarna. Vi undrar vad Rasmus menar med ”onödiga moment?”

Av erfarenhet ställs det höga krav på personalen att ge brukarna en kvalitativ vård och omsorg och att vi ska vara halva vår arbetstid hos brukarna, detta kan vi köpa. Men vi vet också att det krävs dokumentationstid, paus, lunchrast, resvägar, tvätt av bilar, teamträffar, arbetsplatsträffar, ombudsmöten, utbildningar, förrådsbeställningar, kontakt med sjuksköterska och arbetsterapeuter, kontakt med anhöriga, genomförandeplaner, uppföljningar, introduktionssamtal, rapporter och så vidare. Är det detta som Rasmus Persson tänker på som onödiga moment?

När kommunen införde TES (tryggt, enkelt, säkert) skulle det leda till att ett bra planeringssystem. Men i dag har det blivit ett kontrollsystem genom en minimerad budget som bygger på direkt brukartid. Efter många år (6 – 7 år) har vi fortfarande ett system som inte fungerar och genom detta så blir det konsekvenser ute i verksamheterna. Kommunal har vid flertal tillfällen frågat kommunen vad detta system har kostat samt kostar i dag, och det har vi fortfarande inte fått svar på. Vi önskar svar, Rasmus.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons